IZVANREDNA SJEDNICA SUTRA

VLADA ODRŽALA TELEFONSKU SJEDNICU O AFERI PIRANGATE Saboru upućen zaključak o izlasku Hrvatske iz arbitraže

Vlada je kao razlog napuštanja arbitražnog sporazuma navela njegove bitne povrede od strane Slovenije

Hrvatska je vlada u utorak poslijepodne održala telefonsku sjednicu s koje je Hrvatskom saboru podnijela prijedlog zaključka kojim će Hrvatski sabor obvezati Vladu na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009. u Stockholmu, objavljeno je u utorak u kratkom priopćenju iz Banskih dvora.

Sporazum je na snazi od 29. studenoga 2010. godine, a kao razlog njegova prestanka navode se 'bitne povrede njegovih odredbi od strane Republike Slovenije', dodaje se u priopćenju.

Hrvatski bi sabor trebao u srijedu i četvrtak održati izvanrednu sjednicu, na čijem će dnevnom redu biti arbitražni skandal koji je izbio nakon objave transkripata i snimki nedopuštenih konzultacija slovenske predstavnice pred Arbitražnim sudom i navodno neutralnog arbitra, kojeg je u sudište imenovala Slovenija.

Oboje aktera ovog skandala - Simona Drenik i Jernej Sekolec - podnijeli su ostavke na svoje dužnosti, a Ljubljana je po hitnom postupku u utorak za svog novog arbitra imenovala predsjednika Međunarodnog suda pravde Ronnyja Abrahama, inače uglednog međunarodnog pravnika iz Francuske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:18