DOZNAJE NOVA TV

VLADA ODABRALA DRŽAVE S KOJIMA ŽELI PREGOVARATI O NABAVCI BORBENIH AVIONA Tražit će ponude i za nove i za rabljene zrakoplove, evo od koga

 
F-16 (gore lijevo), Dassault Rafale (dolje lijevo), JAS 39 Gripen (desno)
 Profimedia, Alamy, Sciencephoto

Vlada je odabrala države s kojima želi pregovarati oko nabavke borbenih aviona, doznaje Dnevnik Nove TV.

Ponude će se tražiti od SAD-a i Švedske za nove zrakoplove te od Izraela, Grčke, Norveške, Italije i Francuske za rabljene, piše Dnevnik.hr.

Od SAD-a će se tražiti novi F-16 block 70/72, od Švedske novi Gripen, od Izraela, Grčke i Norveške tražit će se ponude za rabljene američke F-16, od Italije za Eurofighter, a od Francuske će se tražiti ponude za Dassault Rafale.

Odluku su u ponedjeljak potpisali predstojnik kabineta premijera Zvonimir Frka Petešić i viceadmiral Robert Hranj, a tijekom utorka bi trebala biti službeno poslana veleposlanstvima spomenutih država.

Rok za slanje ponuda istječe 7. svibnja do kada Vlada Andreja Plenkovića očekuje kompletne ponude da im se dostave na stol, a onda bi se one analizirale u sljedeća tri mjeseca.

Nakon toga će se morati donijeti i odluka hoće li Hrvatska krenuti s nabavkom novih ili rabljenih zrakoplova. Odluči li se Vlada za 12 rabljenih zrakoplova, hrvatske porezne obveznike bi oni mogli stajati nekoliko stotina milijuna dolara, a novi bi avioni mogli koštati i više i od milijardu dolara, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:14