TRI NAČINA POMOĆI

Vlada objavila dokument u kojem se navodi kakvu bi obuku prošli ukrajinski vojnici u Hrvatskoj

Vlada predlaže da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije

Ilustracija: Ukrajinski vojnici na obuci u Velikoj Britaniji

 Peter Van Den Berg/Avalon/Profimedia/Peter Van Den Berg/avalon/profimedia

Vlada je u četvrtak Hrvatskom saboru uputila prijedlog o sudjelovanju hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM) pri čemu je premijer Andrej Plenković naveo tri načina na koja će HV pomagati Ukrajini.

Hrvatskom saboru upućen je Nacrt prijedloga odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini, "EU Military Assistance Mission - Ukraine" (EUMAM).

U slučaju pozitivne odluke Hrvatskog sabora, hrvatska vojska pomagat će Ukrajini na tri načina.

"Da naši časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu dio onih vojski unutar EU-a koje će biti spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj", objasnio je Plenković i rekao da očekuje zanimljivu političku raspravu u Hrvatskom saboru.

Što se tiče samog Nacrta prijedloga odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć Ukrajini "EU Military Assistance Mission - Ukraine" (EUMAM), njega možete naći na ovom linku.

U prijedlogu je detaljnije navedeno i što bi točno sadržavala potencijalna obuka ukrajinskih vojnika od strane pripadnika HV-a. Pa se tako navodi da će se u skladu s Odlukom Vijeća (ZVSP) 2022/1968, u okviru misije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini osigurat individualno i kolektivno osposobljavanje na:

a) osnovnoj, naprednoj i specijaliziranoj razini (posebno na nižim razinama zapovijedanja i vođenja od razine desetine, voda i razine satnije, do bojne i brigade, uključujući operativno osposobljavanje; i pripremu satnija, bojni i brigada za provedbu manevara i taktike do razine brigade, uključujući savjetovanje o planiranju, pripremi i izvršavanju vježbi s bojevim gađanjem)

b) specijalizirano osposobljavanje osoblja Oružanih snaga Ukrajine

c) osposobljavanje teritorijalnih obrambenih snaga Oružanih snaga Ukrajine

d) koordinaciju i sinkronizaciju aktivnosti država članica za potporu pružanju osposobljavanja Oružanih snaga Ukrajine.

Sama misija EUMAM trajat će dvije godine i provodit će se na teritoriju država članica EU-a.

"Hrvatska bi sudjelovanjem u ovoj misiji nastavila aktivan doprinos i potvrdila predanost u potpori zajedničke sigurnosne i obrambene politike i međunarodnoj sigurnosti. Sudjelovanjem hrvatske vojske u misiji za potporu Ukrajini, Hrvatska bi sa svojim iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinijela obuci oružanih snaga Ukrajine", rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Vlada predlaže da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio dati suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EU-a za pomoć Ukrajini. Tvrdi da to nije u skladu s ustavom, kao i da ministar obrane nije ovlašten tražiti predsjednikovu suglasnost za to pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 15:42