TERITORIJALNI PREUSTROJ

Vlada: Nema više povijesnog kriterija, mjesni odbori dobivaju veće ovlasti

 Damjan Tadić/CROPIX

Vlada je danas pokrenula proces teritorijalnog preustroja zemlje, rezultat kojega će biti smanjenje broja jedinica lokalne samouprave, kojih je u Hrvatskoj danas gotovo 600.

„Da bismo ovu mjeru proveli, bit će potrebno suglasje svih parlamentarnih političkih stranaka. To je apsolutno neophodno“, poručila je premijerka Jadranka Kosor.

Prema Smjernicama i načelima za funkcionalnu decentralizaciju i teritorijalni preustroj, koji je Vlada danas usvojila, nova će se podjela zemlje na županije, gradove i općine krojiti po pet kriterija – demografskom, zemljopisnom, administrativnom, gospodarskom i financijskom. Među kriterijima nema povijesnog kriterija, koji je dosad bio najčešća izlika za stjecanje statusa grada ili općine. Namjera je Vlade ojačati i mjesnu samoupravu, pa bi mjesni odbori trebali dobiti i veće ovlasti.

Sam prijedlog novog teritorijalnog ustroja države trebao bi, sukladno Vladinim smjernicama, biti gotov do veljače 2012. godine, a te bi se godine trebao održati i referendum o promjenama granica teritorijalnih jedinica. Novi bi sustav lokalne samouprave, kako je premijerka i dosad u više navrata poručivala, trebao zaživjeti do sljedećih lokalnih izbora na proljeće 2013. godine.

„Vlada ovim prijedlogom nema namjeru i neće ni na koji način mijenjati rezultate prošlih lokalnih izbora“, zaključila je Kosor.

Nakon izmjena Ustava, Banski su dvori danas u Sabor uputili prijedloge zakona o izborima članova u Europski parlament, te zakona o pravu državljana Europske Unije (EU) u izborima za predstavnička tijela županija, gradova i općina. Tim se propisima regulira pravo hrvatskih državljana da biraju i budu birani u Europski parlament.

Izbori će se, stoji u zakonskom prijedlogu, obavljati po proporcionalnom izbornom sustavu, u kojem će cijela Hrvatska, ali i hrvatski građani u inozemstvu, činiti jednu izbornu jedinicu. Pravo sudjelovanja na izborima imat će sve stranke registrirane u Hrvatskoj, a uvjet za ulazak u parlament je dobivanje najmanje pet posto glasova. Hrvatske izbore za članove Europskog parlamenta predsjednik Ivo Josipović raspisat će nakon ulaska Hrvatske u EU, a našu će zemlju nakon potpisivanja pristupnog ugovora u tom europskom tijelu predstavljati promatrači, koje će imenovati Sabor.

Sjednici Vlade prvi puta prisustvovao ministar Bošnjaković

„Svi smo ovdje, Vlada je stabilna i puno radi. Puno ćemo raditi i tijekom cijeloga ljeta“, kazala je premijerka Kosor na početku današnje sjednice Vlade, čime se očito osvrnula na najave koalicijskog partnera HSLS-a da će napustiti vladajuću koaliciju.

Na današnjoj je sjednici Vlade prvi puta bio i novi ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovića, kojeg je Sabor jučer imenovao na to mjesto. Bošnjaković je preuzeo funkciju koju je dosad držao Ivan Šimonović, koji je postao pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava. ( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 21:23