OŠTRE KRITIKE PREDSJEDNIKA HDZ-A

'VLADA KAO SLON U STAKLARNICI INZISTIRA NA NEČEM ŠTO U OVOM ČASU NIJE DOBRO' Karamarko o uvođenju ćirilice

SPLIT - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas na konferenciji za novinare u Splitu kako HDZ neće pozivati svoje članove da sudjeluju na prosvjedima protiv ćirilice, ali ih u tomu neće ni sprječavati.

"Mi smo protiv bilo kakvih nereda i sukoba, tražit ćemo mirno rješenje", rekao je Karamarko i pozvao krivce za nastalu situaciju, a to su po njemu članovi Vlade RH, da, kako je rekao, "naprosto povuku svoje odluke koje su bezglave i koje su neutemeljene".

Odgovarajući na pitanje novinara kako će se postaviti u slučaju eskalacije napetosti u vezi s ćiriličnim natpisima u Vukovaru, Karamarko je odgovorio kako zamjera vladi da se neodgovorno ponaša, navodeći pritom članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

"Članak 8. Ustavnog zakona kaže da implementacija treba pridonijeti dignitetu i nacionalnih manjina, ali i hrvatskog naroda, da mora pridonijeti prožimanju, razumijevanju i dijalogu između hrvatskog naroda i nacionalnih manjina. To se u ovom slučaju u Vukovaru ne događa. Prema tome, kao slonovi u staklarnici članovi vlade i ovi koji su odgovorni, inzistiraju na nečemu što u ovom trenutku nije dobro", ocijenio je Karamarko.

Na pitanje novinara kako komentira najave dijela braniteljske populacije da će osnovati "interventne grupe" koje bi bile spremne krenuti u Vukovar ako se postave natpisi na ćirilici, Karamarko je odgovorio kako o tomu "ne zna ništa", ali, dodao je, "sve je moguće nakon što vlada ovako nezgrapno postupa u tom slučaju".

Na opasku novinara kako je upravo za vrijeme HDZ-ove vladavine omogućeno uvođenje ćirilice u Vukovaru, Karamarko je rekao kako je u 18 godina HDZ-ove vlasti "bilo i dobrih i loših poteza", ali, dodao je, "ova vlast je tu da ispravi sve ono što je loše - zato je i izabrana, a ne zato da stalno živi na slavi onog što je HDZ eventualno loše napravio".

Karamarko je osudio peticiju nezavisnoga kandidata za splitskoga gradonačelnika Dragana Markovine protiv nedavne odluke Gradskog vijeća o postavljanju spomenika Franji Tuđmanu na rivi i križa na Marjanu.

"Predsjednik Tuđman je obnovio hrvatsku državu. Ako nemate rešpekt prema njemu, onda nemate rešpekti ni prema suvremenoj hrvatskoj državi. Možda imate prema nekoj drugoj u kojoj su vladali totalitarizmi, a mi činimo odmak od svakog totalitarizma – fašističkoga, nacističkoga i komunističkog", rekao je Karamarko.

Istaknuo je da je križ "simbol naše vjere" te nema ništa protiv njegove izgradnje ako se do takvog rješenja došlo procedurom i na demokratski način.

Na pitanje je li iznenađen znatno manjim brojem birača na popisu nego što je to prije bio slučaj, Karamarko je odgovorio kako priznaje da "malo jest iznenađen". Pritom je rekao kako u popisu birača treba postupati ravnopravno prema svim skupinama, što se, po njemu, nije dogodilo, jer se, kako je rekao, "vidi disperzija između onog što se radi u Vukovaru ili Vrgorcu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:08