PLAĆAJU IZ STRAHA

Vlada im jamči otpis dugova prema HEP-u, ali neki Banijci i dalje plaćaju račune: ‘Bojim se da ne isključe struju‘

HEP tvrdi da će svima koji imaju pravo na otpis, a koji plaćaju račune, uplaćene iznose tretirati kao višak

 Ante Jurić

 Robert Fajt/Cropix

Iako im je odlukom Vlade zajamčen otpis svih dugova prema HEP-u za potrošenu električnu energiju do 30. lipnja, postoji određen broj vlasnika nekretnina s crvenom i žutom naljepnicom s potresom pogođenog područja, koji usprkos tome ustraju u plaćanju. Ne može se reći da nisu informirani, ali svejedno inzistiraju na plaćanju, uglavnom zato što se pribojavaju da će im se iz nekog razloga na kraju svejedno poslati obračuni te će morati platiti zaostatke odjednom.

Sličan motiv ima i Ante Jurić, umirovljenik koji sa suprugom živi u kontejnerskom naselju u Petrinji. Kaže nam da je nekidan uredno platio svoju ratu za struju od 250 kuna. Ima dvije kuće na području Petrinje, s time da jedna ima žutu, a druga crvenu naljepnicu.

- Još ne znam hoće li rušiti ovu u crvenom, nisu mi rekli. Imam tamo hladnjak s mesom i potrepštinama koji mi radi. Strah me je da će mi isključiti struju ako ne platim, pa da mi se ne pokvari to meso. Ponekad to rade i bez opomene, pa onda ne bih stigao reagirati. Jedino kad plaćaš račune si siguran - vjeruje Ante Jurić.

image

Ante Jurić

Robert Fajt/Cropix

Baš kao i njegovi susjedi iz naselja, govorimo mu da ode u HEP te da će ga osloboditi plaćanja s obzirom na to da ispunjava uvjete.

Njegov susjed Josip Zitek rado bi iskoristio to pravo, ali ne može jer mu je kuća u "zelenom". Objekt mu je 20 kilometara od grada u selu Miočinovići, a do prve trgovine ima osam kilometara, pa je posljednje četiri godine provodio u Domu za umirovljnike. Budući da još nije počela obnova Doma, i on se skrasio u kontejnerskom naselju, ali uredno, kaže, plaća paušal za struju i odvoz smeća na svojem imanju.

image

Josip Zitek

Robert Fajt/Cropix

Petrinjac Pavao Kardaš, djelatnik je Komunalca te neka vrsta kućnog majstora u naselju. Naslijedio je kuću u Dragotincima, koja ima žutu naljepnicu, dobio je godišnji račun na 1600 kuna, otišao u HEP i odmah su mu sve stornirali. Ankica Grabovac govori da je to riješila telefonski, a Jelena Katičić i Blanka Bojčeti, koje su bile susjede u Gajevoj ulici kod zgrade suda, s tim se problemom nisu niti susrele. Zbog teških oštećenja njihov je objekt srušen među prvima u Petrinji, pa poslije potresa nisu niti primile račune.

image

Pavao Kardaš

Robert Fajt/Cropix

U HEP-u iznova naglašavaju da će "svim kupcima koji zadovoljavaju uvjete propisane zaključcima Vlade Republike Hrvatske te se nalaze na popisima koje Hrvatski centar za potresno inženjerstvo i ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike dostavljaju HEP - Operatoru distribucijskog sustava (HEP ODS-u), otpisati potraživanja za električnu energiju". Kupci koji imaju pravo na otpis, a nisu primili račun s oznakom "Otpisano", kažu, trebaju se za realizaciju prava obratiti HEP ODS-u, Elektri Sisak. Kod naknadne realizacije prava na otpis račun bez oznake "Otpisano" bit će storniran i kupac će zaprimiti novi račun s navedenom oznakom. Pozivaju da račune s oznakon "Otpisano" ne plaćaju.

image

Ankica Grabovac

Robert Fajt/Cropix

Što će se dogoditi s korisnicima koji, poput našeg sugovornika Ante, plaćaju račune iako ispunjavaju uvjete da to ne moraju činiti? U HEP-u nam kažu da će korisnicima, ako nemaju dugovanja otprije potresa, te uplate evidentirati i one će biti prikazane kao višak uplaćenog iznosa koji kupac može ostaviti za buduća potraživanja ili može zahtjevom zatražiti povrat uplaćenog viška.

image

Jelena Katičić i Blanka Bojčeti

Robert Fajt/Cropix

Evidenciju takvih, kažu nam, nemoguće je voditi jer se upisi kontinuirano mijenjaju zato što popis kupaca koji zadovoljavaju uvjete za otpis uključuje ne samo potresom pogođena domaćinstva nego i korisnike i članove njihova kućanstva koji su korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu ili imaju priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja.

HEP je do sada otpisao skoro 80 milijuna kuna korisnicima s potresom pogođeng područja. U razdoblju od 1. siječnja do 31. svibnja 2021., kada su pravo na otpis imali svi krajnji kupci iz kategorije kućanstva na potresom pogođenom području, HEP - Elektra je otpisala ukupno 57,4 miijuna kuna potraživanja za isporučenu električnu energiju na 53.630 obračunskih mjernih mjesta. U razdoblju od 1. lipnja 2021. do 31. ožujka 2022. (do kada su obrađeni podaci), kada su zaključcima Vlade RH propisani uvjeti otpisa, Elektra je otpisala još ukupno 20,6 milijuna kuna potraživanja za potrošnju ostvarenu na 10.666 obračunskih mjernih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:54