MJERE ZA SMANJENJE DEFICITA

Vlada diže trošarine na gorivo i uvodi porez na mobilnu telefoniju. Ali ne na današnjoj sjednici?

Iako su dvojica ministara, Linić i Grčić, najavili da će Vlada na sjednici Vlade predložiti nove mjere za smanjenje deficita, to se, na zahtjev koalicijskih partnera, odgađa za iduću sjednicu, javlja jutros HRT
 Tomislav Kristo / CROPIX

Ministar financija Slavko Linić najavio je jučer nove mjere za smanjenje deficita u iznosu od 0,4 posto BDP-a, ili oko 1,3 milijarde kuna.

O kojim je mjerama riječ bit će poznato na današnjoj sjednici Vlade, a prema dostupnim informacijama, glavna mjera kojom je ovaj put nakanila riješiti problem jest povećanje trošarina na naftne derivate.

REZAT ĆE PLAĆE RADNICIMA I ŠEFOVIMA JAVNIH PODUZEĆA? Ministar Linić: 'Sve je dogovoreno'

U prošloj godini te su trošarine proračunu donijele oko 6,5 milijardi kuna pa bi se već povećanjem od 10 posto do kraja godine moglo namaknuti oko 450 milijuna kuna.

Osim vozača koji će, čini se, biti glavne žrtve novih nameta, deficit će se smanjiti i rezanjem nekih izdataka poput subvencija i materijalnih rashoda.

Ministarstvo financija predložilo je užem kabinetu Vlade još neke mjere među kojima je ponovno uvođenje poreza na mobilnu telefoniju te oporezivanje drugog dohotka. Ostaje vidjeti što će uži kabinet od toga prihvatiti.

HRT , međutim, doznaje da se nove mjere za smanjenje deficita, koje su najavili ministri Linić i Grčić, na zahtjev koalicijskih partnera odgađaju za iduću sjednicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:38