A.T. KEARNEY IZ LJUBLJANE

VLADA DAJE NOVAC ZA KONZULTANTE Slovenci će savjetovati Vladu u pregovorima s MOL-om

 Ranko Suvar / CROPIX

ZAGREB - Vlada je danas ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku dala suglasnost za sklapanje ugovora o pružanju usluga poslovnog savjetovanja radi analize poslovanja Ine s konzorcijem koji predvodi A.T. Kearney Svetovanje iz Ljubljane.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić rekao je da je riječ o konzultantskim uslugama kao potpori ekonomskim i pravnim analizama vezanim za arbitražni postupak i pregovore između Vlade i MOL-a o Ini.

Uz A.T. Kearney Svetovanje iz Ljubljane, u konzorciju za usluge poslovnog savjetovanja su i A.T. Kearney, Dusseldorf; A.T. Kearney, Chicago; A.T. Kearney Holdings Beteilungs, predstavništvo za Rusiju; A.T. Kearney, Beč; A.T. Kearney, Oslo; Oil and Gas Consulting International LLP, London te Oil and Gas Consulting d.o.o., Zagreb.

Novac za plaćanje konzultanta za poslovno savjetovanje osigurat će se u proračunu Ministarstva gospodarstva za 2014. godinu.

Na zatvorenom dijelu sjednice pak Vlada je danas na teret proračunske zalihe iz proračuna za ovu godinu odobrila Ministarstvu gospodarstva iznos od 80 tisuća eura, a radi podmirenja troškova pružanja usluga pravnog savjetovanja. Neslužbeno se doznaje da je riječ o troškovima pravnih savjetnika u postupku arbitražne tužbe koju je krajem prošlog tjedna Vlada podnijela protiv MOL-a.

Na otvorenom dijelu današnje sjednice Vlada je uz ostalo prihvatila i prijedlog izmjena Zakona o trgovini kojim se, po Grčićevim riječima, smanjuju određene administrativne zapreke, posebno u nadzoru poslovanja trgovačkih tvrtki. Vlada, naime, predlaže, da se u slučaju nepravilnosti ne pečate trgovački objekti, nego da se spriječi trgovina onom robom kod koje su utvrđene nepravilnosti u prometu.

Vlada predlaže da inspekcijske poslove nad provedbom odredaba Zakona o trgovini, koje su do sada bile u nadležnosti Državnog inspektorata, provode inspektori Ministarstva financija.

Uvodi se i pojam prigodne prodaje i to zbog česte pojave da se pod time smatra prodaja koja se obavlja čak tijekom cijele ili većeg dijela godine, što je u suprotnosti s odredbama Zakona o trgovini te se Vladinim prijedlogom točno određuje njezino trajanje, uvjeti i svrha.

Bitna izmjena koja se predlaže je i da se nositelju, odnosno članu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva dopušta prodaja vlastitih proizvoda na malo izvan prodavaonica te na štandovima i klupama unutar trgovačkih centara, ustanova i sl., kao i putem prodaje na daljinu, ali uz vođenje računa o propisima vezanim uz prodaju hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 12:45