PRAVOBRANITELJICA

Višnja Ljubičić: ‘Neki na visokim funkcijama još ne razumiju što je seksizam‘

Nespretno sam se izrazio u žaru rasprave, poštujem žene, u zdravstvu su mi najbliže suradnice, kaže Vukelić
Višnja Ljubičić
 Dragan Matić/Cropix

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić reagirala je na seksističku izjavu ravnatelja HZZO-a Luciana Vukelića u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno". On je, naime, rekao da mu je drago da su žene u studiju jer one više pričaju, a muškarci su operativniji.

"To je još jedan primjer koji pokazuje kako pojedine osobe koje obavljaju visoke javne funkcije još ne razumiju što je seksizam i kako korištenje tradicionalnih spolnih stereotipa štetno utječe na ravnopravnost žena i muškaraca.

Pohvalno je to da je ovoga puta voditelj emisije Mislav Togonal odmah reagirao prepoznavši seksizam u izjavi ravnatelja te na to javno i ukazao. Nadamo se da će praksa takvih reagiranja voditelja/ica biti sve češća u sličnim slučajevima jer se na taj način javnosti odmah šalje poruka o neprihvatljivosti seksizma", priopćila je pravobraniteljica.

Istaknula je da je pohvalno što se Vukelić brzo ispričao, no da treba naglasiti da seksizam nije samo neprimjerena ili nespretna izjava, već da se radi o društvenom učinku koji takva izjava ima u podržavanju i osnaživanju rodnih stereotipa.

Vukelić u "Otvorenom" je sudjelovao na temu dugovanja veledrogerijama zajedno s predsjednicom HUP-ove Koordinacije veledrogerija Dianom Percač, političkom tajnicom SDP-a Mirelom Ahmetović, predsjednicom Hrvatske ljekarničke komore Anom Soldo i državnim tajnikom Ministarstva zdravstva Silviom Bašićem.

Nakon gafa u emisiji javno se ispričao u priopćenju, napisavši, uz ostalo, da je izjava bila neprimjerena i da mu je žao što je uvrijedio uvažene kolegice i sve ostale koji su se zbog toga osjećali neugodno. U telefonskom razgovoru ponovio je da mu je žao zbog gafa.

"Nespretno sam se izrazio u žaru rasprave. Vrlo poštujem žene, u zdravstvu su one moje najbliže suradnice, imam veliko povjerenje u njih i cijenim njihov stručni rad", rekao je Vukelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:47