OD IZVORA DO MORA

Više od 60 volontera očistilo plažu Sveti Križ na Čiovu: ‘Skupili smo svašta, najviše ambalažnog otpada‘

Održana je druga akcija projekta Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg koji potiče čišćenje područja uz rijeke, jezera i more

'Od izvora do mora' na Čiovu

 Duje Klaric/CROPIX

Ugodno druženje u subotnje sunčano jutro, nekoliko stotina kilograma zbrinutog raznog otpada i kristalno čista pješčana plaža. Epilog je to druge akcije čišćenja ambalažnog otpada u sklopu projekta "Od izvora do mora" u organizaciji Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg lista. Smještenu na pola puta od Trogira do Slatina, šljunčanu plažu Sveti Križ u mjestu Mastrinka na Čiovu okupirali su u subotu ujutro volonteri, lokalni partneri iz udruge izviđača Trogir, kao i njihovi prijatelji iz dobrovoljnog vatrogasnog društva Trogir, Udruge lovaca Trogir te članovi udruge "Eko Žedno".

image

'Od izvora do mora' na Čiovu

Duje Klaric/CROPIX

Odlučni u namjeri da uljepšaju svoje susjedstvo čisteći s plaže razne vrste smeća, među kojim je prednjačio ambalažni otpad, ova eko akcija ostvarila je cilj, a to je krcati kontejner za glomazni otpad pretrpan otpadom koji su napunile vrijedne ruke volontera.

Volonteri

- Malo nam vruće, ali može se izdržati jer puše bura. Na ovaj način pomažemo prirodi i okolišu i čuvamo naš planet! Uče nas da čuvamo svoju prirodu bilo da je ona u planinama ili uz more - priča Luna koja je sa svojom prijateljicom Tonkom zasukala rukave i uhvatila se u koštac s ambalažnim otpadom koji su ovi vrijedni ljubitelji prirode skupljali.

- Skupile smo svašta, ali najviše ambalažnog otpada, kao i uvijek. Ljudi bacaju puno opušaka od cigareta, čepove od raznih boca i vrećice od grickalica. Trebali bi znati da tako uništavaju naše najveće bogatstvo, a to su more, rijeke i planine - priča nam Tonka, dok naša treća sugovornica Perina, također izviđačica iz Segeta, dodaje kako se njih u planinarima uči kako očuvati prirodu.

image

'Od izvora do mora' na Čiovu

Duje Klaric/CROPIX

- Često idemo na akcije pošumljavanja, a ovaj put smo došli kako bi dali svoj doprinos u čišćenju plaže. Pogledajte i sami kako je lijepo vidjeti čistu plažu, bez otpada, a posebno plastike koja je najveća opasnost za ovo najljepše podmorje na svijetu - dodala je eko aktivistica Perina.

Coca-Cola je projekt "Od izvora do mora" u Hrvatskoj pokrenula još 2018. godine. Prošle godine kao partner im se pridružio Jutarnji list, a ove godine i Konzum.

- Osim što smo djeci ukazali na važnost očuvanja prirode, dali smo i svoj doprinos kako bismo pomogli u čišćenju plaže koja je omiljena destinacija za kupanje, kako domaćem stanovništvu tako i turistima - rekla nam je Božena Nadilo, predsjednica Odreda trogirskih izviđača. Dodaje da su kao udruga uistinu ekološki osviješteni, a da najviše veseli činjenica da mladi rado sudjeluju u akcijama čišćenja. Ova akcija okupila je više od 60 volontera, a prikupljeni otpad na odgovarajući su način zbrinuli djelatnici Trogirskog holdinga.

Akcija čišćenja

Akciju je podržao i Grad Trogir, a privremena pročelnica Upravnog odjela za društvenu djelatnost Ruža Kovačić Bilić istaknula je kako Grad kroz svoje programe uvijek potiče ovakve i slične akcije.

image

'Od izvora do mora' na Čiovu

Duje Klaric/CROPIX

- Svi zajedno moramo raditi na očuvanju prirode jer nitko drugi to neće raditi umjesto nas - istaknula je Bilić Kovačević. Lana Mindoljević, urednica u Jutarnjem listu, koji je partner projekta "Od izvora do mora", pohvalila je entuzijazam volontera.

- Ponosni smo što se Jutarnji list prošle godine uključio u projekt 'Od izvora do mora' i što smo odmah u prvoj godini pomogli da se u 12 akcija iz prirode ukloni više od 16 tona otpada. Već nakon prva dva vikenda i prikupljenih više od pet tona otpada uvjereni smo da ćemo i ove godine značajno doprinijeti smanjenju nemarno odbačenog ambalažnog otpada u prirodi. A svega toga ne bi bilo bez marljivih i entuzijastičnih volontera iz naših partnerskih udruga - rekla je Mindoljević.

Nakon velikog otvaranja projekta "Od izvora do mora" proteklog vikenda, na Svjetski dan zaštite okoliša, potom ove akcije na Čiovu, projekt se nastavlja tijekom cijeloga lipnja.

image

'Od izvora do mora' na Čiovu

Duje Klaric/CROPIX

- Veselimo se što će ova plaža dočekati vrhunac sezone u punom sjaju. Ove godine nakon Osijeka i Trogira čistit ćemo u Dugoj Resi, Rijeci, Velikoj Gorici i Zagrebu. Ponosni smo na ovaj projekt, naše partnere, baš kao i na sve uključene volontere - rekao je Tomislav Šarušić, regionalni rukovoditelj prodaje za Prodajno područje Južna Hrvatska u Coca-Coli HBC Hrvatska.

Ovogodišnjem izdanju projekta pridružio se i Konzum kao partner, a Miranda Filipović, direktorica regije Jug 2 u Konzumu, izrazila je zadovoljstvo što je projekt stigao i u Dalmaciju.

- Svjesni smo toga da dojam koji o nama kao domaćinima steknu turisti uvelike ovisi i o ljepoti i čistoći okoliša naših gradova i mjesta, zato sam ponosna što se Konzum uključio baš u projekt koji promovira čišćenje područja uz naše obale. Kao tvrtka koja je trajno orijentirana na brigu o okolišu, želimo ga očuvati za buduće generacije - turista, ali prije svega naših sugrađana", istaknula je.

Projekt "Od izvora do mora" prati sveobuhvatan višegodišnji Coca-Colin plan Svijet bez otpada koji izravno pridonosi smanjenju štetnoga utjecaja na okoliš i daje rješenja za izazove povezane s ambalažom.

image

'Od izvora do mora' na Čiovu

Duje Klaric/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:49