NOVO ČELNIŠTVO

Više od 200 tisuća članova glasa na izborima u HDZ-u; Plenković: ‘Proces je transparentan...‘

Malo je sredina gdje će biti više kandidata, u županijama u 80 posto regionalnih sredina samo je jedan kandidat
Andrej Plenković na glasanju
 Davor Pongracic/Cropix

Više od 200 tisuća članova HDZ danas u prvom krugu izbora ima pravo birati vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija stranke po načelu jedan član-jedan glas. Unutarstranački izbori održavaju se za predsjednike i potpredsjednike 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija HDZ-a, dok se u Gradu Zagrebu provode izbori za predsjednike i potpredsjednike organizacija 17 gradskih četvrti i Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba.

Ukupno se za predsjednike i potpredsjednike općinskih, gradskih i županijskih organizacija HDZ-a, te za predsjednike i potpredsjednike organizacija HDZ-a 17 gradskih četvrti i Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba natječe 658 kandidata. Malo je sredina gdje će biti više kandidata. U županijama u 80 posto regionalnih sredina samo je jedan kandidat, u gradovima u 85 posto središta je samo jedan kandidat, a u općinama je u tek sedam posto sredina dva ili više kandidata.

Odnosno, u četiri županije se natječu dva ili više kandidata za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a, dva ili više kandidata su u 19 gradova gdje se natječu za predsjednika Gradskog odbora, a u 29 općina više je kandidata za predsjednika Općinskog odbora.

image
Andrej Plenković na glasanju
Davor Pongracic/Cropix

Izbori se održavaju na 567 biračkih mjesta i sva su jutros otvorena. Najviše biračkih mjesta ima u Splitsko-dalmatinskoj županiji - 56. Najmanje je biračkih mjesta u Požeško-slavonskoj županiji, 10 što je i razumljivo jer imaju i najmanje organizacija. U Gradu Zagrebu je 17 biračkih mjesta. Izbori se u skladu s epidemiološkim mjerama održavaju od 8 do 19 sati, a drugi krug će se održati 24. listopada.

Rezultati se očekuju tijekom večeri.

Redovni unutarstranački izbori održavaju se temeljem odluke Nacionalnog vijeća HDZ-a od 12. srpnja, a u skladu sa Statutom HDZ-a lokalne organizacije stranke do županijske razine moraju održati izbore u roku od šest mjeseci od lokalnih izbora.
Najzanimljivija utrka bit će u Gradu Zagrebu gdje se za mjesto predsjednika Gradske organizacije natječu dva liječnika - aktualni šef Mislav Herman te Pavo Kostopeč.

Zanimljivo će biti i u Šibensko-kninskoj županiji gdje je HDZ nakon desetljeća izgubio vlast na lokalnim izborima. Tamo se za predsjednika Županijskog odbora natječu šibenski gradonačelnik Željko Burić i dosadašnji šef županijskog HDZ-a Nediljko Dujić. Dva će kandidata biti i u krapinsko-zagorskom HDZ-u. Tamo je v.d. funkciju šefa nakon što je Žarko Tušek zbog afere dao ostavku preuzeo Ernest Svažić. No, on neće u utrku, nego su kandidati Zoran Gregurović i Zdravko Tušek.

image
Članovi stranke na glasanju
Davor Pongracic/Cropix

Od 15. rujna trajale su izborne skupštine u temeljnim organizacijama HDZ-a, a od ponedjeljka do 14. studenog održavat će se izborne skupštine u općinskim, gradskim i organizacijama HDZ-a gradskih četvrti, dok će se izbori u županijskim organizacijama HDZ-a i Gradskoj organizaciji HDZ-a Grada Zagreba održavati od 15. studenoga do 5. prosinca.

Plenković: Proces je transparentan

Šef HDZ-a i predsjednik Vlade Andrej Plenković glasao je u Zagrebu, nakon čega je dao kratku izjavu novinarima.

- Svatko tko je htio mogao se kandidirati, proces je transparentan i demokratski, svi koji su htjeli sudjelovati, mogli su. Ne vidim nikakvu primjedbu da je relevantna, da se nešto ne odvija sukladno demokratskim standardima u stranci, kazao je Plenković.

Izrazio je nadu da će lokalne organizacije HDZ-a u kojima se biraju predsjednici i potpredsjednici, doprinijeti radu lokalne zajednice kao i nacionalnoj politici HDZ-a.

image
Andrej Plenković
Davor Pongracic/Cropix

Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić naglasio je da su izbori organizirani na 567 biračkih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:55