VIRALNI HIT

Vinkovčanin koji se križao dezinficijensom o kazni: ‘Sve mi je to sumnjivo, u pozadini je nešto drugo‘

Mislim da nije slučajno što se ova kazna obznanila upravo sad, tri mjeseca uoči lokalnih izbora, a krajnji joj je cilj zaštititi političare pred izbore, rekao nam je Damir Jakšić
 Ilustracija/MICHAEL DONNE/Sciencephoto/Profimedia

Snimka koja je u travnju prošle godine postala viralni hit, a na kojoj se Damir Jakšić, nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Vinkovaca pri ulasku u jedan tamošnji trgovački centar nakon što je dezinficirao ruke spušta u poluklečeći položaj i križa kao da ulazi u crkvu, mogla bi biti jedna od najskupljih snimaka u Hrvatskoj.

Agencija za zaštitu osobnih podataka, naime, izrekla je zaštitarskoj tvrtki Securitas kaznu od čak 500.000 kuna, jer je na društvenim mrežama objavljena ova snimka s nadzorne kamere na ulazu u taj trgovački centar, a gdje je Securitas zadužen za zaštitu.

Iz tvrtke su najavili da će se protiv ovakve kazne boriti sudskim putem, a sam Jakšić je iznenađen činjenicom da je AZOP odredio tako veliku kaznu.

- Teško mi je vjerovati da će netko biti tako drastično kažnjen, a pogotovo jer iz ovoga možemo zaključiti da je kršenje GDPR-a višestruko teži prekršaj od onoga kad neki političar zamrači milijune kuna, a onda plati kaznu od 20.000 kuna. Po meni je ovo prevelika kazna i iskreno, sve mi je to sumnjivo, a u pozadini je nešto drugo.

Mislim da nije slučajno što se ova kazna obznanila upravo sad, tri mjeseca uoči lokalnih izbora, a krajnji joj je cilj zaštititi političare pred izbore, kako se nitko ne bi usudio objaviti na društvenim mrežama ili dostaviti medijima snimke na kojima je neki političar ulovljen s 'prstima u pekmezu', odnosno u nekoj nečasnoj radnji.

Sad se kao fol pozivaju na GDPR i slamaju to preko leđa mladih ljudi, a zapravo žele zaštititi velike zvjerke i obeshrabriti ljude da ih javno prokazuju kad krše zakon - poručio je Jakšić, dodavši i kako on za sebe ne očekuje nikakvu odštetu zbog toga što je snimka na kojoj se križa pri ulasku u trgovinu postala dostupna širokom krugu ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:05