DOBAR POSAO

Vinkovačko gospodarstvo u 2021. imalo najbolje rezultate zabilježene u više od 30 godina

Pročelnik gradskog Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče ističe da su Vinkovci lani dobili 44 nove tvrtke u odnosu na 2020.

Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca

 Vlado Kos/CROPIX

Vinkovačko gospodarstvo prošlu godinu raslo je u svim ključnim segmentima te su ostvareni najbolji poslovni rezultati u posljednjih više od 30 godina, pokazuju podaci Financijske agencije za 2021. godinu, izvijestili su u ponedjeljak iz Grada Vinkovaca.

Ukupno 755 vinkovačkih poduzetnika ostvarilo je prihode od gotovo 5,6 milijardi kuna, što je za 240 milijuna kuna ili 4,49 posto više u odnosu na prethodnu godinu ili čak 2,8 milijardi kuna više u odnosu na 2017. godinu, uz rast od 104,60 posto, navode iz Grada Vinkovaca.

Dodaju da su vinkovački poduzetnici u 2021. bili uspješni i po pitanju ostvarene dobiti, koja je iznosila 213 milijuna kuna, što je za 143 milijuna kuna više nego u 2020. godini odnosno veća je gotovo tri puta.

Povećan je i broj poduzetnika i to za 6 posto, dok je prosječna plaća 8374 zaposlena djelatnika iznosila 5027 kuna, što je rast od 6,28 posto. Povećan je i broj investitora, odnosno vraćen je na pretpandemijsku 2019. godinu kad je u gradu na Bosutu zabilježen broj od 65 investitora.

"Takvi rezultati zasluga su prije svega samih gospodarstvenika, koji su zahvaljujući svojim poslovnim vještinama te pametnim planiranjem i fleksibilnošću pokazali veliku otpornost i napredak u periodu kad svjetsko gospodarstvo još uvijek osjeća posljedice krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. U Gradu im nastojimo osigurati kontinuiranu pomoć, manji dio kroz gradske potpore malim i novim poduzetnicima, a veći dio kroz projekte koji su u tijeku na području grada, na kojima rade uglavnom gradske tvrtke i zbog kojih značajna sredstva ostaju u Vinkovcima", kaže gradonačelnik Ivan Bosančić.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče ističe da su Vinkovci u prošloj godini dobili 44 nove tvrtke u odnosu na 2020. godinu.

- Pokazatelj je to kako je, unatoč korona krizi, raslo povjerenje poduzetnika početnika, koji su procijenili da u Vinkovcima mogu uspješno realizirati svoje poduzetničke ideje. Nemojmo zaboraviti kako ti podaci ne uključuju obrtnike i OPG-ove, odnosno one koji nisu obveznici poreza na dobit, pa su ukupni rezultati i veći u odnosu na službene evidencije koje vodi Fina - objašnjava Niče, dodajući da gradske vlasti u protekle tri godine intenzivno potiču otvaranje novih i razvoj postojećih mikrosubjekata.

Tako je samo u prošloj godini, kroz program poticanja poduzetnika, 177 mikro i malih poduzetnika s područja Vinkovaca iskoristilo gotovo 2,7 milijuna kuna gradskih potpora. Među njima su i 53 subjekta koja su iskoristila mogućnost povlačenja do 30 tisuća kuna gradskih sredstava za unaprjeđenje svog poslovanja s tim da su se obvezali povećati plaću u iznosu od 10 posto za svojih 128 zaposlenika, kaže Niče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:31