BEBA JE DOBRO

Vili Beroš otkrio odakle tragovi krvi na ostavljenoj bebi: ‘Ovo je bio jedan krajnje okrutan čin‘

‘Naizgled je prekrasna beba, gestacijski stara otprilike 38 tjedana, a u trenutku pronalaženja je mogao biti star vrlo malo, možda sat vremena‘

Mjesto gdje je ostavljena beba

 Ivana Grgic/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak da je stanje novorođenčeta, pronađenog noćas u Zaprešiću u kanti za smeće, klinički stabilno, beba je prevezena u bolnicu Sveti Duh i odmah zbrinuta, a ministar je izrazio žaljenje zbog okrutnosti čina.

Novorođenče su pronašli sinoć oko 23 sata 17-godišnjak i 18-godišnjak koji su se vraćali s treninga te su mu svojom brzom i kvalitetnom reakcijom spasili život, izvijestila je ranije danas zagrebačka policija, koja traga za nepoznatom majkom. Beba je odmah prevezena u KB Sveti Duh, gdje je utvrđeno da je u stabilnom stanju.

"Želio bih izraziti žaljenje što se dogodio jedan krajnje okrutan čin prema nekome tko je bespomoćan, tek rođen, riječ je o nekoliko sati. I prava je sreća što je na vrijeme dijete uočeno, i na vrijeme prevezeno u bolnici", izjavio je ministar Beroš.

Dodao je kako se čuo s ravnateljem bolnice koji mu je rekao da je dijete stabilizirano. "I dalje se prate sve funkcije, svi vitalni parametri. Pothlađenost je prošla, stabilizirani su tlak i puls, vrijeme životne ugroženosti je prošlo", izjavio je novinarima ministar zdravstva.

"Naizgled je prekrasna beba, gestacijski stara otprilike 38 tjedana, a u trenutku pronalaženja je mogao biti star vrlo malo, možda sat vremena, maksimalno dva, sudeći po kliničkom stanju", dodao je Beroš.

Demantirao je neke medijske informacije o tome da je dječak bio ozlijeđen. "Tragovi krvi nisu bili njegovi nego su nastali pri porodu i zbog nestručnog rezanja pupčane vrpce", rekao je.

Dodao je kako će u ovaj slučaj biti angažirane sve potrebne službe uključujući Centar za socijalnu skrb, dok u međuvremenu policija nastavlja s potrebnim aktivnostima.

Upitan, ministar se osvrnuo i slučaj intervencije policije, odnosno racije zbog droge u ilegalnom klubu u Ulici Ksaver u Zagrebu koji je bio registriran kao udruga za zaštitu djece i kulturološka zbivanja, a čiji je 58-godišnji voditelj uhićen i određen mu je pritvor.

Ministar je opovrgnuo medijske informaciju da je riječ o prostorijama u sklopu Ministarstva zdravstva, naglasivši da je prostor tog kluba u sklopu kompleksa zgrada na Ksaveru.

"Riječ je o prostorijama u sklopu kompleksa. Već smo ranije postupali po tom pitanju i pisali dopise Državnom inspektoratu i policiji sa zamolbom da se intervenira i postupa prema tim aktivnostima koje su noćne, nisu dnevne. To su užasne stvari koje se događaju, ali to nisu pod ingerencijom Ministarstva zdravstva", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 21:00