KORAK DO CILJA

VIJEĆE EU USVOJILO ZAKLJUČKE 'Nema rasprave, Hrvatska je spremna za članstvo!'

Države članice EU jučer su na sastanku u Luxembourgu posljednji put tijekom rasprave o proširenju usvojile zaključke o Hrvatskoj.

Ministri uopće nisu raspravljali o Hrvatskoj, jer za to više nema potrebe, već su zaključke usvojili bez rasprave. Tako Luxembourg i simbolično postaje znakovit za put Hrvatske prema članstvu u Uniji jer su upravo ondje prije gotovo osam godina otvoreni pregovori o članstvu. Kao što je to učinio i Europski parlament rezolucijom usvojenom u Strasbourgu prošli tjedan, i Vijeće EU ponovilo je nedvosmislenu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana, što ostaje ključnim za stabilnost, pomirenje i budućnost regije.

Što se ratifikacija tiče, preostalo je da to učine još samo Danska i Njemačka. Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izrazila je nadu da će te dvije države to učiniti prije lipnja. Guido Westerwelle , njemački šef diplomacije, rekao je da nema dvojbe da je Hrvatska spremna za članstvo, ali da ne može prejudicirati odluku njemačkog parlamenta. - Hrvatska je obavila domaću zadaću, tako da sam, sa stajališta njemačke vlade, optimist - izjavio je Westerwelle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:15