PREDSJEDNIČKA KAMPANJA

Vidošević: Plaće policajaca i vojnika ne smiju padati

 Damir Krajač/CROPIX

OSIJEK – Nezavisni predsjednički kandidat Nadan Vidošević u osječkom Izbornom stožeru u nedjelju je govorio o plaćama dužnosnika konstatirajući da one moraju biti primjerene kako bi se izbjegla mogućnost njihova dolaska u iskušenja korupcije. - Ukoliko bi se ministru dala mala plaća, poremetio bi se cijeli odnos. Onda nemate primjerenu plaću ni za pomoćnika, za načelnika sektora...

Posljedica bi bila negativna selekcija Uprave, a to je najopasnije. To razara društvo i takav sustav može biti lakše podložan onome što nas sve sada muči, a to je korupcija – kazao je Vidošević. On tvrdi da bi problem bio ukoliko bi plaće dužnosnika bile preniske jer se tada ugrožava načelnike i stručne suradnike koji rade na raznim administrativnim poslovima i koji su kralježnica. - Jako je opasno, primjerice, devalviranje plaća policajaca, vojnika, carinika. No, tu je i pitanje ostalih njihovih prava kao što je rješavanje stambenog pitanja.

Ta struktura mora biti dobro plaćena i ona mora biti nezavisna. Sve zemlje koje drže do sebe taj birokratski aparat moraju adekvatno platiti. Manji je problem koliko dužnosnik ima plaću, važno je da je ta struktura dobro plaćena - rekao je Vidošević dodajući da je sudstvo u Hrvatskoj prije nekoliko godina bilo dobro riješeno, te da to nije prostor koji bi trebalo posebno otvarati u smilu plaća, ali ono što bi suci sigurno htjeli su bolji uvjeti i oprema. Vidošević smatra također da je Hrvatskoj potrebno uvođenje malo više reda, više radnih mjesta i manje traumatičnih situacija u obitelji iz kojih mladi odlaze u samostalan život.

- Droga i neredi na stadionima su posljedica jedne izgubljene generacije. Tamo gdje su mladi ljudi odrastali uz roditelje bez posla ili u strahu da će ga sutra izgubiti, može se lakše uočiti društveno zlo nego tamo gdje su sređene prilike – upozorio je ističući kako je nakon razgovora s ekspertima za pitanje tretmana droga nije za dekriminalizaciju lakih droga. On tvrdi da se u današnje vrijeme određene vrste skupljih droga pojavljuju u strukturi mladih menadžera.

- To govori o nezdravoj klimi u društvu u kojemu je materijalni probitak jedini znak sreće, gdje duhovne vrijednosti padaju u drugi plan. Korijen svega je nedostatak balansa između tradicionalnih, moralnih vrijednost i organiziranog društva – smatra Vidošević. Na novinarski upit vodi li se protiv njega prljava kampanja, Vidošević kaže da u kampanji govori ono što ne govori niti jedan njegov protukandidat.

- To je potpuno drugi koncept, tumačenje predsjedničkih ovlasti. Moja vizija Hrvatske je potpuno drugačija od one ostalih kandidata i meni je logično da u tim, naročito gospodarskim segmentima, se referira na mene. Ja to ne doživljavam ekstemnim. Pratio sam kampanje na Zapadu i Istoku i mogu kazati da nisu nimalo nježnije - kazao je izrazivši svoje zadovoljstvo dosadašnjom kampanjom. On, međutim, većim problemom za Hrvatsku smatra da kandidati najvećih stranaka niti jednu ružnu riječ nisu rekli jedan o drugome.

- To govori da su današnje stranke instrumenti pojedinačnih privatnih interesa, te da nemaju nikakav ideološki koncept oko kojega bi se moglo polemizirati. Nije normalno da danas nema polemike na ljevici i desnici, ali ove afere govore da su one posljedica toga, da se preko stranaka ostvaruju pojedinačni interesi na uštrb općih – kazao je napominjući kako nema potrebe "udarati ispod pojasa" jer govori o pitanjima opstanka Hrvatske. Vidošević smatra da je Hrvatska pred dužničkim ropstvom, te da je potreban bitan zaokret vođenja ukupne državne politike.

- Ako moral ne uđe u funkcioniranje društva u svim segmentima, mi nemamo šanse ni u gospodarskom oporavku. Ja vjerujem da još imamo snage za to.

Jedino s kim hoću komunicirati su građani koji moraju prepoznati da u meni neće imati karizmatika koji će riješiti njihove probleme, a da će oni pljeskati i ako su me spremni slijediti, mi ćemo uspjeti – poručio je iz Osijeka koji je Vidošević posjetio nakon obilaska Orašja u BiH i Brodsko-posavske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 19:56