MINISTAR PRIMORAC

‘Vidim li ja osobno trend pada cijena? Ne stignem ići po dućanima, žena kupuje. Žali li se? Ne, ne pričamo o tome...‘

Ministar Primorac tvrdi da je trend pada cijena ‘vidljiv‘, ali mu on osobno ne svjedoči...

Marko Primorac

 Marko Todorov/Cropix

Ministar financija Marko Primorac gostovao je Dnevniku Nove TV gdje je s novinarkom Sabinom Tandarom Knezović, između ostalog, ragovarao o rebalansu proračuna, inflaciji i pregovorima sa sindikatima.

"Sutra ćemo na Vladi utvrditi rebalans. Mi ćemo i 2023. povećati rashode za 1,2 milijarde eura, proračunski prihodi porast će za 1,1 milijardu erua. Nekoliko osnovnih kategorija rashoda. Za mirovine oko 340 milijuna eura, na potresu 275 milijuna, energetske mjere i ostalo iz petoga paketa 265 milijuna eura. Oko 220 milijuna eura su dodatni rashodi za plaće. I kada se sve skupa zbroji, mi ćemo revidirati i rast gospodarstva na 2,8 posto, a deficit će biti smanjen sa 0,7 na 0,3 posto BDP-a", rekao je ministar i dodao kako je udio javnog duga u BDP-u 67 posto.

Novinarka je Primorca pitala i koliko je inflacija napunila državnu blagajnu, na što je on ponovio kako se očekuje povećanje prihoda od 1,1 milijardu eura do kraja godine, a kaže i kako očekuje trend pada inflacije.

Za inflaciju ministar kaže kako je prošle godine bila na 10,8 posto, a ove godine se prosječno projicira osam posto.

Nakon što je rekao da se cijene u dućanima "vidno smanjuju", novinarku je zanimalo i vidi li ministar Primorac osobno trend pada cijena i mimo onih 30 zamrznutih, na što je odgovorio: "Nemam baš vremena ići u dućan. Supruga kupuje", kazao je i dodao kako se ona ne žali na cijene i kako nemaju vremena o tome razgovarati jer se navečer, kada se vide, bave obiteljskim temama.

Upitan je li nadobudno reći da će pregovori sa sindikatima biti gotovi do listopada, Primorac je rekao kako smatra da nije te je uvjeren kako će se sve dogovoriti, a iduća runda razgovora je 20. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:49