ZALJUBLJENIK U MITSKU PLANINU

VIDEO: UMRO JE DOBRI DUH VELEBITA U šumi pronađeno tijelo legendarnog Vlade Prpića Prpe

 
 screenshot HRT

Oko kilometar i pol od planinarskog doma na rubu oštarijskog polja, pripadnici HGSS-a pronašli su u petak ujutro tijelo 74-godišnjeg Vladimira Prpića Prpe, legendarnog travara, geologa i domara s Baških Oštarija. Tijelo ovog nadaleko poznatog velebitskog gorštaka koji je zagrebački asfalt zamijenio životom na planini, pronađeno je u šumi, na mjestu oko kilometar udaljenom od kućice, "jatare" sagrađene između dvije stijene, javlja Zadarski.hr.

Njegov nestanak prijavio je njegov sin u četvrtak navečer, a zasad je poznato da je Prpa umro prirodnom smrću. Ovaj "dobri duh" Velebita zadnjih godina živio je robinzonskim životom u kućici između dvije stijene u kojoj je struju i vodu dobivao iz solarnih panela. Vjerovao je da će u prirodi uspjeti izliječiti karcinom prostate kojeg je otkrio prije šest godina.

- U 68 godini obolio je od raka i to je već bilo poodmaklo stanje. Odbio je operaciju i liječenje, te se odlučio izliječiti prirodom. Pješačio je i po 150 kilometara, koristio je ulje od marihuane i držao se stroge dijete. Jeo bi samo ono što bi mu tijelo govorilo da mu treba. Prije jela bi osluškivao, a onda bi odlučio hoće li to konzumirati. Znao bi govoriti da je sebi produžio život za pet godina. Rekao je da će on sam riješiti situaciju kada mu dođe kraj, a zbog toga je znao planinom hodati s pištoljem u džepu. Govorio bi da će sam sebi presuditi ako bude potrebno. Svi su ga obožavali, iako je on više volio biti sam - ispričao je poznati velebitski planinar i dugogodišnji Prpin prijatelj.

Među planinarima je bila omiljena "Prpina izuvača", Prpićeva domaća rakija, koja bi ih zbog svoje jačine "izula" iz planinarskih cipela.

- "Prpina izuvača" stajala je odmah na ulazu njegove jatare. Svatko tko dođe morao bi je popiti u znak dobrodošlice, ali nakon što bi je trgnuli, od njezine jačine bi se tresli još satima - ispričali su Prpini posjetioci koji su svakodnevno svraćali u njegov dom.

Iako je, kada je prije više od deset godina došao iz Zagreba na rubu oštarijskog polja podigao i uredio Planinarski dom, naselje od nekoliko bungalova, od kojih je jedan uređen i kao kapelica Gospe od Velebita, Prpa ga je prepustio sinu, a on se povukao u svoju nastambu gdje je godinama živio.

- Nakon višednevnog nestanka pronađeno je beživotno tijelo našeg velikog prijatelja Vlade Prpića – Prpe - objavljeno je na Facebook profilu Planinarske udruge Dinaridi, čiji su članovi Prpinoj obitelji i prijateljima izrazili sućut i tugu zbog odlaska jednog od zaštitnih znakova Velebita.

- Netko je poznavao Prpu dugo, netko kratko, netko se susreo s njime možda samo jedamput, a netko nikada, ali svi su znali za Prpu, njegov Velebit, poskoke, rakijice...tako će sjećanje ostati trajno, a Prpa će biti u svim razgovorima i pričama o Velebitu i mnoge priče će prerasti u bajku. Hvala ti Prpa za ono nekoliko susreta i boravka kod tebe, i to je bilo puno za sjećanje i početak bajke o Tebi - samo je jedan od komentara koje su na društevnim mrežama ostavili Prpini obožavatelji s Velebita.

Još prije 13 godina Vlado Prpić je sa tadašnjom suprugom Marijom iz Zagreba pobjegao živjeti na Velebit. Udomili su se sjeverno od Oštarijskih Vrata, pod brdom Basača, nakon što su u Zagrebu živjeli više od od tri desetljeća.

- Živjeli smo 34 godine u Zagrebu. Dugo smo planirali pobjeći u planinu i našli smo ovdje zadovoljstvo, posebno žena koja je rođena Zagrepčanka - istaknuo je tada Vlado Prpić koji je tamo napisao dvije knjige o flori Velebita i njezinim zmijama otrovnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:57