NASTRADALA U SUDARU MIG-OVA

VIDEO: 'U šoku sam. Čula sam kada su padale bombe'

Za razliku od pilota, Marija Klipa (69) je teško ranjena u jučerašnjoj nesreći. I dok je po njih promptno stigao helikopter pa su prebačeni u KB Dubrava, starica je morala puzati do kuće, a u ogulinsku bolnicu ju je dovezao susjed svojim Yugom
 Mario Pušić/CROPIX

OGULIN - Malo sam u šoku, svega se sjećam, boli me - kratko je novinarima rekla Marija Klipa (69), starica koja je teško stradala u nesreći dvaju MIG-ova HRZ-a , kada je oko 14 sati napuštala bolnicu u Ogulinu.

- Sjećam se, čula sam kada su padale bombe - kratkim rečenicama pričala je unesrećena starica. Na zahtjev obitelji prebačena je u zagrebačku bolnicu Rebro iako je u stabilnom stanju i nije životno ugrožena. Nakon zagrljaja sa kćerkom Vesnom Tomić oči su joj zasuzile. Njezina kćerka zahvaljuje ogulinskim liječnicima, ali smatra da će u Zagrebu njena majka dobiti kvalitetniju skrb.

Zanimljivo je da i staričini susjedi, kada pričaju o nesreći, stalno spominju i eksplozije bombi. Mnogo se teorija o nesreći razvilo među preplašenim mještanima.

Jedna je i da su ukupno četiri MIG-a koja su sudelovala u vježbi, pogriješila brdo u koje su trebala ispucati bojevu municiju, te da su od tih bombi stradala dva zrakoplova i starica.

Glasnogovornica Županijskog suda u Karlovcu Alenka Laptalo izvjestila je novinare da se prekida istraga, odnosno potraga za razasutim dijelovima dvaju zrakoplova dok se ne razminira područje na koje su avioni pali.

- Marija Klipa u našu je bolnicu dopremljena u stanju šoka, ali pri svijesti. Ustanovili smo joj ozljede nadlaktice lijeve ruke, lijeve strane glave, dijelom prsnog koša, podlaktice desne ruke, obje natkoljenice te donjeg dijela trbuha - rekao nam je kirurg dr. Zlatko Grbačić.

Kosor: MIG-ovi su bili ispravni, nisu se srušili zbog štednje

Ogulinski liječnici objašanjavaju da je ozljeda lijeve nadlaktice bila najteža jer je bila gotovo u potpunosti smrskana i za amputaciju.

Nakon četeverostane operacije ruka Marije Klipe je spašena , a u jutrošnjoj viziti konstatiramo da je topla i da oporavak teče očekivanim tijekom.

Iz tijela nesretne starice izvađen je velik broj gelera, no dobar dio njih je ostao, a s njihovim odstranjivanjem će se pričekati stabiliziranje njezina općeg zdravstvenog stanja.

- Danima se na nebu čula tutnjava i rafali. Iznenada smo čuli eksploziju u kojoj je i Marija ranjena. Onesvijestila se čim su je zasipali komadi aviona. Nakon petnaestak minuta došla je k svijesti i sama dopuzala do kuće. Hitna je nije vozila do Ogulina jer su otišli prema Plaškom, u potpuno krivom smjeru - rekao nam je Đuro Jančić, susjed koji je ranjenu susjedu svojim Yugom odvezao u ogulinsku bolnicu.

Gareljić: Svi smo odgovorni za tragediju u Plaškom

OGULIN - Nešto prije podneva Mariju Klipu ozlijeđenu u avionskoj nesreći posjetio je Zlatko Gareljić, savjetnik predsjednika RH za vojna pitanja.

- Gospođa je nakon svega što se dogodilo jako dobro. Oporavlja se i vjerojatno će danas ili sutra biti prebačena u Zagreb. Istraga će pokaziti što se ustvari dogodilo, ali bitno je da nije bilo ljudskih žrtava. Nažalost jest ozlijeđivanja - rekao je Zlatko Gareljić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje treba li ministar obrane Branko Vukelić snositi političku odgovorsnot za događaj Gareljić je rekao da "u političkom smislu postoji odgovornost svih koji funkcioniraju unutar sustava, ali sada to procjenjivati ne bi bilo ozbiljno ni dobro". (Mario Pušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:53