CURA OD AKCIJE

VIDEO Split: Djevojka koja je jajima gađala HDZ-ovce skinula zastavu EU s Banovine

Aktivistica udruge 'Volim Hrvatsku – ne u EU' poznata je po gađanju jajima ministra Branka Bačića i omiških HDZ-ovaca
 YouTube

SPLIT - Kristina Ćurković, koordinatorica udruge 'Volim Hrvatsku – ne u EU' danas oko podneva uspela se na skale i skinula zastavu Europske unije sa zgrade gradske uprave u Banovini, te je zamijenila hrvatskom trobojnicom, piše Slobodna Dalmacija.

- Sve zastave EU treba poskidati sa državnih, gradskih i općinskih instutucija jer su postavljene protuzakonito. Hrvatski zakon o zastavi ne spominje nikakvu drugu osim hrvastke zastave i grba. Mi nismo u EU i nema razloga da njihove zastave vise po državi – objasnila je Kristina svoj čin, predavši plavu zastavu iznenađenim zaštitarima iz Banovine, te je pozvala policiju.

U Prvoj policijskoj stanici je aktivistica udruge, poznata po gađanju jajima ministra Branka Bačića i omiških HDZ-ovaca , doznala kako će dobiti prijavu zbog remećenja javnog reda i mira, a vraćen joj je hrvatski barjak.

Zastavu EU na banderu na Jelačića placu podignuo je 2004. godine premijer Ivo Sanader u pratnji predsjednika Stjepana Mesića i predsjednika Sabora Vladimira Šeksa, kad je Hrvatska dobila stus kandidata za ulazak u Uniju, bez traga nekoj uredbi ili zakonskom članku koji bi regulirao izlaganje te zastave uz državnu, osim premijerovog naputka.

Zanimljivo je da zvjezdastu zastavu ne izlažu pored svojih nacionalnih niti sve zemlje koje su članice Europske unije. Poznavatelji protokola čak su i javno upozoravali da je poredak zastava nepropisan: prvenstvo treba imati, kada se gleda s ulice, hrvatska zastava – mora biti prva slijeva, što na većini institucija koje vješaju obje zastave nije poštovano.

Hrvatska ima Zakon o grbu, zastavi i himni RH iz 1990. godine, u kojem se nigdje ne spominju ostali barjaci. Ipak, protiv mladića koji je tijekom nedavnih antivladinih prosvjeda zapalio zastavu EU podnesena je kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo povrede ugleda strane države i međunarodne organizacije počinjenog na štetu Europske unije. Za to je predviđena kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Zabranjeno je, naime, izlagati preziru ili grubom omalovažavanju među ostalim, Ujedinjene narode, Međunarodni crveni križ ili drugu priznatu međunarodnu organizaciju ili njihove najviše predstavnike.

Propisano je da se postupak protiv počinitelja takvog kaznenog djela pokreće na temelju odobrenja državnog odvjetnika koji ga može izdati nakon pribavljenog pristanka države, međunarodne organizacije ili osobe protiv koje je počinjeno kazneno djelo.

ORIGINALAN TEKST PROČITAJTE NA STRANICAMA SLOBODNE DALMACIJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 09:27