KORONA KRIZA

VIDEO: SMANJENJE PARAFISKALNIH NAMETA SDP predstavio svoje prijedloge pomoći građanima, Lalovac: 'Moratorij je nužan'

 
Boris Lalovac
 Zeljko Puhovski / CROPIX

SDP-ove prijedloge za smanjenje parafiskalnih nameta iz registra neporeznih davanja predstavili su u nedjelju na konferenciji za medije u središnjici SDP-a saborski zastupnik Boris Lalovac i predsjednik SDP-ovog Savjeta za financije i državni proračun Danijel Ferić.

Istaknuli su da su najčešći problemi s kojima se suočavaju poduzetnici i građani visina parafiskalnih nameta, nedobivanje nikakve usluge za uzvrat, način naplate te stalno mijenjanje visine parafiskalnih nameta.

Ferić je ustvrdio da Vlada od 2016. godine nije učinila ništa na ažuriranju Registra neporeznih davanja, stoga SDP u svrhu ušteda predlaže smanjenje članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori za 50 posto, a smanjenje komorskog doprinosa Hrvatskoj obrtničkoj komori za također 50 posto. Predlaže smanjenje naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma za 40 posto, smanjenje članarina turističkim zajednicama za 50 posto, smanjenje vodnog doprinosa za 40 posto i smanjenje naknade za uređenje voda za također 40 posto.

Ako se prihvate ti prijedlozi, kaže, ukupno rasterećenje na godišnjoj razini iznosit će 0,2 posto udjela u BDP-u.

Zagreb, 260420.
Iblerov trg 9.
Konferencija za medije SDP-a s prijedlozima za smanjenje parafiskalnih nameta iz registra neporeznih davanja.
Na fotografiji: Boris Lalovac, Danijel Feric.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Boris Lalovac, Danijel Ferić

Podsjetio je i kako je SDP već predložio ukidanje RTV pristojbe za umirovljenike, građane s malim primanjima, korisnike socijalne pomoći, najugroženije u ovom vremenu korona krize, što znači parafisklano rasterećenje od oko 300 mil. kuna.

Lalovac kazao je kako je SDP s partnerima prije nekoliko dana pokrenuo online peticiju za uvođenje moratorija na kredite od godine dana te je i ovim putem pozvao svih da je potpišu na web stranici www.moratorij.net .

"Moratorij je nužan. Tek ono što slijedi za naredne mjesece, pogotovo za građane koji imaju kredite kojima su obnavljali svoje turističke objekte, za poduzeća koja rade u turizmu, važno im je dati tu godinu dana moratorija kako bi ovu sezonu pokušali toliko koliko ostati 'iznad vode', budući da znamo da će ovo najviše utjecati na njih", rekao je Lalovac.

Očekuje da se do 1. svibnja objavi transparentna lista onih koji su koristili državne mjere te donošenje mjera kako će se Vlada odnositi prema onima koji su mjere zloupotrebljavali.

Na pitanje o eventualnom održavanju parlamentarnih izbora u srpnju, Lalovac je istaknuo kako je logičnije da se na izbore ide u normalnom terminu na jesen, jer bi eventualna tehnička vlada u svibnju imala velika tehnička ograničenja.

Zagreb, 240420 
Sredisnjica SDP-a.
Konferencija  za medije na kojoj su bile predstavljene SDPove hitne mjere za poljoprivredu. Govorili su predsjednik SDPovog Savjeta za gospodarstvo Josip Tica, clan Savjeta za poljoprivredu Sebastijan Svat i Alen Prelec.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX
Alen Prelec i Sebastijan Svat

"Tehnička vlada može izvršavati samo tekuće rashode, a znamo da će u tom vremenu biti potreban rebalans. Imate i problem pregovora sa sindikatima, jer odlazak u pregovore s tehničkom vladom koja nema iza sebe Sabor i koja je na odlasku nema težinu", podsjetio je.

U javnost je izašlo nedavno da će Vlada izaći na europsko tržište obveznica. Nemamo, kaže Lalovac, projekcije koliki će biti deficit, vrlo teško će nas investitori percipirati u cijeni kapitala ako nemamo ozbiljne dokumente iza sebe.

"Izborni proces traje, kao i formiranje nove vlade, a za to sve vrijeme treba osigurati financiranje proračuna. Također, Vlada je donijela sve mjere na principu 3+3, što znači da ove sada mjere vrijede do lipnja. Pitanje je može li tehnička vlada donositi produženje mjera u vremenu izbora", upozorio je Lalovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:45