ODRŽANA KOMEMORACIJA

VIDEO: PRIJE 28 GODINA POGINUO JE LEGENDARNI SNIMATELJ GORDAN LEDERER Ubijen je snajperom na radnom zadatku na ratištu kod Hrvatske Kostajnice

 
Gordan Lederer
 HRT

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, pokraj spomen-obilježja Slomljeni pejzaž, u subotu je obilježena 28. godišnjica smrti Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije koji je 1991. godine poginuo na tom mjestu snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu.

Kako su priopćili s HRT-a, u počast Gordanu Ledereru položili su vijence i zapalili svijeće Renato Kunić, ravnatelj Poslovne jedinice Program HRT-a, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan te predstavnici susjednih gradova i općina, predstavnici Zajednica Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH, izaslanici Ministarstva obrane, predstavnici Oružanih snaga RH te Predsjednik zbora ratnih izvjestitelja HRT-a Marinko Ćavar.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozdravio je nazočne u ime predsjednice republike Kolinde Grabar-Kitarović i u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

HRT
spomen-obilježje Slomljeni pejzaž

- Na svima nama je da šaljemo poruke zajedništva i neka nam to zajedništvo kakvo smo imali u Domovinskom ratu bude uporište i izvor snage za razvoj naše domovine. Prije 28 godina obitelj Lederer izgubila je svoga sina, supruga i oca, a mi hrvatski branitelji toga dana izgubili smo istinskog prijatelja i svjedoka toga vremena.

Njegova Banijska ratna praskozorja zauvijek će ostati dio hrvatske povijesne istine o Domovinskom ratu u kojima se zorno prikazuje istina o velikosrpskoj agresiji, ratnim razaranjima i ugašenim životima mladih hrvatskih branitelja koji su u zajedništvu branili svoju domovinu. Naš Gordan je svojom kamerom na realan i upečatljiv način prenosio istinu o Domovinskom ratu, o počecima velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, ali i emocije, hrabrost i želju za slobodom svih hrvatskih branitelja - rekao je ministar Tomo Medved.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić rekao je kako je Gordan Lederer 1991. godine prenosio istinu o onome što se događa na područjima Banovine, Pounja i Hrvatske Kostajnice.

- Nažalost, ono što je on radio zaustavio je smrtonosni hitac iz snajpera i više tu istinu Gordan nije prenosio, ali pozdravljam i ostale ratne izvjestitelje koji su također prenosili istinu o onome što se događalo na početku Domovinskog rata. Vjerujte, ta istina je bila gorka i teška na ovom području, ljude su ubijali, hrvatska sela palili, hrvatske crkve rušili, a govorili su drugačije.

Možete misliti koliko je ta neprijateljska propaganda bila jaka kad su, govoreći o hrvatskim zapaljenim selima, govorili da su to srpska sela i upravo Gordan Lederer i njegova kamera pronosili su istinu o onome što se događalo, o našim hrabrim hrvatskim braniteljima koji su branili ovo područje - rekao je Žinić.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan istaknuo je kako niti jedna žrtva nikad ne smije biti zaboravljena, jer je svaka žrtva zadužila sve nas da snosimo dio odgovornosti za budućnost.

- Ne smijemo danas, u slobodi i miru, gubiti bitke i mislimo na naše poginule i nestale hrvatske branitelje i sve nevine civile koji su dali žrtvu za slobodu i budućnost. Naša kolektivna odgovornost, danas, u suvremenoj Republici Hrvatskoj, je ne odustajati pred preprekama, što društvenim, što gospodarskim - rekao je Bišćan.

Gordan Lederer poginuo je 10. kolovoza 1991. u 33. godini života na radnom zadatku. Pogođen je metkom iz snajpera tijekom snimanja hrvatskih branitelja u njihovoj akciji za vrijeme srpskih napada na Pounje. Iza sebe je ostavio mnoge zapise o prvim danima Domovinskog rata, koji su kasnije montirani u legendarna Banijska ratna praskozorja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:25