‘DOSTA JE!‘

VIDEO: Pogledajte žestoke govore oporbenih čelnika na Markovom trgu

HDZ se boji i to je najvažnija poruka od danas, istaknuo je Grbin

Sandra Benčić

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin i koordinatorica Možemo! Sandra Benčić rekli su nakon prosvjeda u organizaciji lijevo-liberalnih stranaka u subotu da je najvažnija poruka građana da im je dosta korupcije, laži, kriminala i HDZ-a te da stranke još nisu razgovarale o velikoj koaliciji.

"To je najvažnija poruka od danas - dosta je korupcije, laži, kriminala, dosta je HDZ-a", rekao je Grbin u izjavi za novinare nakon prosvjeda na Markovom trgu.

Nije htio davati procjene o broju okupljenih, ali je rekao kako je bilo "stvarno puno ljudi".

"Ova priča je danas počela, nije završila. Sljedeći tjedan u Saboru raspravljamo o raspuštanju. Toliko ih je strah, da nam prvi put nisu javili kada će biti ta rasprava. HDZ se boji i to je najvažnija poruka od danas", istaknuo je Grbin.

Upitan kakve su sada šanse za predizborne koalicije, odgovorio je da još nisu stigli razgovarati.

"Ono što je potpuno jasno - Hrvatska je zrela za promjene, a na nama je ogromna odgovornost da nešto napravimo po tom pitanju. Hoće li to biti zajednički nastup, ne mogu sad odmah odgovoriti, ali mogu reći da će određenih razgovora biti", rekao je Grbin.

‘Dosta je laži i korupcije, dosta je HDZ-a‘

Kao zadnji govornik na prosvjedu Grbin nije štedio aktualnu vlast.

"Dosta je tiranije, laži i korupcije, dosta je HDZ-a", istaknuo je Grbin zahvalivši tisućama građana okupljenima na trgu i okolnim ulicama, stiglim iz cijele Hrvatske.

"Mi nismo ovdje samo jer smo ljuti i bijesni već zato što znamo duboko u srcu da Hrvatska može bolje, ovo je naša zemlja, naš dom i nećemo dopustiti nikome da nam ga otme i ukrade kao što su ukrali sve ostalo", dodao je.

Istaknuo je da budućnost može biti daleko bolja od sadašnjosti u kojoj živimo, sadašnjosti u kojoj nas kradu, vrijeđaju, prijete, napadaju. "Toj Hrvatskoj recimo dosta je", pozvao je.

HDZ je pokušao kupiti medije, a onda donijeti i lex AP, da bi na kraju doveli "radost i lipotu" Ivana Turudića, podsjetio je.

Nas se ne može kupiti, naša Hrvatska je bez korupcije, bez kriminala, s normalnim mirovinama, poručio je Grbin uz povike "AP odlazi, AP odlazi"

"Za ovu zemlju itekako ima nade, mi ćemo ovoj zemlji vratiti budućnost", istaknuo je.

Benčić je kazala da se danas u prosvjednoj atmosferi vidjelo da Hrvatska još uvijek ima duha i da neće postati ni Mađarska ni Srbija.

Benčić: Kad se prijeđe crta, znamo stati na pravo mjesto

"Često se našim građanima predbacuje da nisu na ulici, ali vidite, kada se pređe crta, uvijek znamo stati na pravo mjesto i poručiti ono što treba poručiti - ono što se poručilo HDZ-u za Stojedinicu, ono što se poručilo Karamarku kada je on pretjerao, sada se poručilo Andreju Plenkoviću", ocijenila je Benčić.

Upitana hoće li na izbore sa svim strankama koje su danas bile na prosvjedu na Markovom trgu, odgovorila je da o tome nisu razgovarali jer su se koncentrirali na organizaciju prosvjeda.

Poručila je da traže da se Sabor raspusti odmah, podsjetivši da su jučer predali potpise da ta točka dođe na dnevni red te će tražiti da se glasa o raspuštanju Sabora.

"Naravno, to ovisi o većini, ali ja sad postavljam pitanje Plenkoviću - boji li se tvoja većina izbora? Zašto se bojiš izbora? Zašto ne raspustimo parlament i zašto ne idemo na izbore?", istaknula je, ocijenivši da je premijer sada došao u situaciju da će glasanje morati pokazati je li spreman za izbore ili je kukavica.

Odgovarajući na pitanja o potencijalnim predizbornim koalicijama, Benčić je ustvrdila da ove stranke kontinuirano surađuju u Saboru.

"Neke stranke koje su danas organizirale ovaj prosvjed su već u koalicijama. Mi razgovaramo sa SDP-om da idemo zajedno u onim jedinicama gdje to zaista ima sinergijski efekt. O tome ćemo razgovarati u narednim tjednima i vrlo brzo kad to dovršimo ćete znati", istaknula je.

Pri tome je dodala da nisu razgovarali o velikoj koaliciji, niti je to 11 stranaka stavilo na stol, već mediji.

Između ostalog, navela je da trebaju izaći na izbore na onaj način koji će mobilizirati najveći broj građana i koji će osigurati da programski, vrijednosno i politički stabilnu vladu s minimalno dva mandata kako bi "korupcijski model HDZ-a otišao u ropotarnicu povijesti".

‘Jedini tko treba otići su Andrej Plenković i HDZ‘

Na samom prosvjedu Benčić je tijekom svog govora također vrlo žestoko prozvala HDZ.

"Vi niste ti koji trebaju otići, jedino tko treba otići su Andrej Plenković i HDZ", istaknula je Benčić.

"Koliko god da su nas pokrali, nisu nam ukrali nadu da možemo biti bolja zemlja", rekla je prosvjednicima okupljenim na Trgu svetog Marka.

Naglasila je da Hrvatska može biti zemlja u kojoj majka djeteta s teškoćama ima osiguranu skrb za svoje dijete, u kojoj se obitelj s dvoje djece ne mora zadužiti do groba da bi kupila stan, u kojoj djeca imaju zdravo i veselo djetinjstvo "u sustavu koji ih vidi i gradi, umjesto gazi".

Možemo biti zemlja u kojoj dobro zarađuju oni koji radom stvaraju i proizvode, oni koji doprinose društvu, a ne razno razni mešetari, utjerivači dugova ili nečiji kumovi, zemlja iz koje se ne odlazi da bi se preživjelo, već zemlja u koju se dolazi da bi se dobro živjelo, rekla je Benčić.

"Nemojte otići u Njemačku, nemojte otići u Irsku, otiđite na birališta kako bi otišli oni koji jedini moraju otići" pozvala je Benčić i naglasila da jedino tko treba otići su Andrej Plenković i HDZ.

"AP odlazi, AP odlazi!", uzvikivala je Benčić, praćena skandiranjem okupljenih.

Prosvjednici, stranački članovi i simpatizeri, koji su ispunili Markov trg i okolne ulice uz zvižduke poručili su dosta je korupcije, laži, manipulacija, zapošljavanja preko stranačkih iskaznica...

Vrijeme je za drugačiju Hrvatsku - Hrvatsku bez korupcije i klijentelizma, hoćemo jednu Hrvatsku u kojoj pravila vrijede jednako za sve, hoćemo neovisne i pravedne institucije pred kojima smo svi isti, hoćemo zemlju sretnih ljudi, vrijeme je da pružimo otpor, dosta je i tražimo izbore odmah, neke su od poruka upućenih s prosvjeda.

Osim dvojca iz dvije najjače lijeve oporbene opcije, vatrene su govore održali i čelnici ostalih stranaka organizatora prosvjeda.

Krešo Beljak

Katarina Peović

I književnik Edo Popović kritizirao je aktualnu vlast i pozvao na što skorije izbore

Anka Mrak Taritaš

Dalija Orešković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:55