PODRHTAVANJE

VIDEO: POGLEDAJTE ŠTO JE UČINIO VELIKI POTRES KOJI JE UZDRMAO ZAGREB Tlo se pomaknulo za nekoliko centimetara, sve je vidljivo na satelitskim snimkama

 
 Hrvatska udruga kriznog menadžmenta / YouTube

Zagreb su u nedjelju pogodili potresi od 5.5 i 5.0 po Richteru, a narednih dana nanizalo se i slabijih potresa od oko 3 po Richteru. Podrhtavanja su pomaknula tlo u dijelovima grada.

Snažni potresi koji su u nedjelju probudili Zagreb uzrokovali su veliku materijalnu štetu, odnijeli jedan život, ali i pomaknuli dio zemlje za nekoliko centimetara. To je vidljivo radarskim satelitskim snimkama Europske svemirske agencija (ESA) koje je obradio i analizirao Igor Magdalenić, predsjednik Hrvatske udruge kriznog menadžmenta (HUKM).

- Pomak tla mjeren je Copernicus EU Sentinel-1 radarskim satelitom usporedbom snimaka tla prije i poslije potresa. Kombinacijom dviju snimaka, može se stvoriti interferogram gdje je faza povezana s topografijom terena i mogu se preslikati obrasci deformacija tla. Ako se fazni pomak povezan s topografijom ukloni iz interferograma, razlika između snimaka pokazat će uzorke površinske deformacije koji su se dogodili kao posljedica potresa, kazao je Magdalenić, kako piše 24sata.

Kako pokazuje snimka, pomak tla najbolje je vidljiv u blizini epicentara dva najsnažnija potresa u Podsljemenskoj zoni koji su se na karti pokazali kao jedan veliki krater. Bijela boja na karti pokazuje kako se tlo nije micalo, plavi spektar razinu slijeganja, a crveni razinu uzdizanja tla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:20