GRADIT ĆE SE HOTEL

VIDEO: POČELO RUŠENJE PLINARSKOG NASELJA U ZAGREBU Policija je stanovnike prepratila u Petruševec: 'Užasno se osjećam, napuštam svoj dom'

 
 Marko Todorov / CROPIX

Policija je jutros ušla u Plinarsko naselje u blizini Radničke ulice u Zagrebu. Iz naselja odvode dvadesetak romskih obitelji koje u njemu žive, javljaju Vijesti.hr i dodaju da se odvode čak i psi. Većina stanovnika Plinarskog naselja trebala bi biti premještena u Petruševec, a prema neslužbenim informacijama, nakon njihovog iseljavanja, na tom bi se mjestu trebao izgraditi hotel.

Nakon ulaska policije, interventne policije i marice blokirana je i Radnička cesta, a iako je najavljen otpor stanovnika, sve je ipak proteklo mirno. Stanovnici Plinarskog su prepraćeni u Petruševec, a tamo je postavljena ograda ispred zgrade u koju bi se trebali useliti Romi iz Plinarskog naselja.

'Užasno se osjećam, jako mi je teško. Napuštam svoj dom u kojem godinama živim, bez obzira u kakvim god on uvjetima bio - i derutnim i nehumanima, ovo što su nam napravili još je nehumanije', rekla je ranije za RTL Direkt stanarka Plinarskog naselja Tihana Kučiš.

Podsjetimo, u Petruševcu su stanari prethodno prosvjedovali zbog najave useljavanja 29 romskih obitelji. Razlog nije, kako su rekli prosvjednici, dolazak socijalno ugroženog stanovništva, već problem leži u tome što stanovi nisu u vlasništvu Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:40