EUROPSKA SREDSTVA

VIDEO: PLENKOVIĆ U ZADRU Premijer gradonačelniku Dukiću uručio četiri ugovora za EU projekte vrijedne 135 milijuna kuna

 
Andrej Plenković
 Matija Djanjesic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je gradonačelniku Zadra Branku Dukiću uručio četiri ugovora za europske projekte vrijedne 135 milijuna kuna te istaknuo da se grad Zadar pokazao jednim od najučinkovitijih po korištenju europskih sredstava.

Riječ je o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt gradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno - faza I i za projekt razvoja i implementacije inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcije prometnice u gradu Zadru.

Bespovratna sredstva dobili su i Sveučilište u Zadru za projekt obnove stare Tehničke škole te Centar za podvodnu arheologiju za projekt Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru.

Premijer Plenković istaknuo je da se u mandatu ove Vlade za Zadar i Zadarsku županiju ugovorilo 2,6 milijardi kuna europskih projekata.

ITU mehanizami su na razini Hrvatske osigurali 345 milijuna eura, rekao je Plenković te istaknuo da je grad Zadar pokazao najveći stupanj učinkovitosti po korištenju europskih sredstava.

- S ova četiri projekta koja smo danas potpisali pokrili smo sva područja koja su nam najbitnija, a to je promet, koji podiže kvalitetu života, zatim obrazovanje, jer Zadar, uz to što je važan trgovinski i turistički div, važan je sveučilišni i obrazovni centar na razini Hrvatske - rekao je premijer Plenković. Dodao je da je ugovorima obuhvaćeno i područje kulture, koje je posebno važno, budući da je Zadar jedan od naših najvažnijih povijesnih gradova, a također je obuhvaćeno i poduzetništvo.

- Kroz sva ta četiri aspekta, ovi ugovori vrijedni 135 milijuna kuna, od čega je 106 milijuna bespovratnih sredstava, pridonijet će razvoju grada, a uvjeren sam i razvoju županije - izjavio je.

Na novinarski upit staju li projekti i ulaganja, predsjednik Vlade je rekao da ulaganja ne staju, što je nekoliko puta objasnio i ministar Marko Pavić.

- Ne staju europski projekti, to je važna poluga javnih ulaganja. S te strane ćemo učiniti da ta poluga funkcionira. Tu je i uloga javnih poduzeća da naprave uštede tamo gdje nema ulaganja. Mjere otpuštanja su došle u pravom trenutku - naglasio je i dodao da smo sad u fazi da reaktiviramo gospodarstvo.

Plenković: 'Jandrokovićev Facebook osvrt na licemjerje'

Novinari su premijera tražili komentar o Facebook objavi kojom je donedavni predsjednik Sabora Gordan Jandroković reagirao na jučerašnje gostovanje Nine Raspudića u "Nedjeljom u 2".

Raspudić je najavio ulazak u politiku, kao nezavisni na listi Mosta, rekao da ne zna u kojoj će izbornoj jedinici biti kandidat, no da će "loviti Jandokovića, ako bude mogao".

Jandroković je na Facebooku potom napisao kako nije gledao Raspuduća, jer je bio na ručku kod kćeri te zaključio:" Naime, imam troje djece s istom ženom".

Premijer je u Zadru, vezano uz to, rekao kako "nije primijetio da je gospodin Raspudić, dok je bio izvan politike i kritike, štedio bilo koga u politici pa pretpostavlja da neće valjda prvi dan zaplakati ako dobije neki odgovor".

- Pročitajte što je pisao o Jandrokoviću i meni. Kad to vidite, onda ćete znati o čemu govorim. Riječ je o osvrtu na licemjerje, to je bit Jandrokovićeve poruke - ocijenio je Plenković.

Novinari su pitali i zašto se uskraćuje naknada osobama s invaliditetom.

- Ništa što se odnosi na naknade za osobe s invaliditetom njima neće biti uskraćeno. Ministar Aladrović i ministrica Bedeković su pojasnili o čemu je riječ. To su određena sredstva koja se plaćaju ako se ne zaposle osobe s invaliditetom i oni jako dobro znaju da sredstva njima nisu oduzeta - poručio je premijer Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:40