'SVAKA OBITELJ JE SVETA'

VIDEO Pilsel o spotu Zagreb Pridea: Vrijeđa djecu i obitelji! Organizatore sam prijavio pravobraniteljici

 YouTube

Promotivni spot ovogodišnjeg Zagreb Pridea, već uobičajeno, izazvao je reakcije. No, ove godine (zasad) negativne reakcije ne dolaze od strane konzervatnivnih stranaka i pojedinaca nego od Drage Pilsela, poznatog borca za prava LGBT osoba. On je danas podnio prijavu pravobraniteljici za djecu Mili Jelavić zbog negativne poruke tog videa. U spotu, naime, djevojčica sanja kako nekoliko barbie lutaka, koje prikazuju heteroseksualne parove, gori. Nakon buđenja iz noćnih mora, djevojčica s dvjema majkama doručkuje i uživa u sretnoj obitelji, zaboravljajući loše snove.

- Čudim se roditeljima te djevojčice koji su pogledali spot i u njemu nisu vidjeli ništa negativno. No, nisam njih prijavio pravobraniteljici, nego organizatore Zagreb Pridea. Prošlu sam subotu bio u Splitu, namjeravam ovu doći na Pride u Zagrebu , i jasno je da nisam homofob. No, mislim da spot šalje lošu, agresivnu poruku. U svjetlu onoga što se dogodilo u Splitu, mislim da je postojalo puno prostora da se dvije lezbijke i prekrasna djevojčica prikažu kao nešto lijepo i dobro. Iako su na kraju videa one skladna obitelj, postavlja se pitanje zašto malena ima noćne more u kojima gore lutke u heteroseksualnim odnosima? - pita se Pilsel.

Smatra kako je riječ o obezvrjeđivanju obitelji, a spaljivanje lutaka neugodno ga se dojmilo. U našoj kulturi javno spaljivanje nečega, još od Kristalne noći u predratnoj Njemačkoj, ima negativne konotacije. Video, smatra ovaj teolog i novinar, šalje negativnu i agresivnu poruku.

- Osjetimo sam tu agresiju, i to od ljudi s kojima sam bio u prvom redu borbe. Spot je eksplicitan, vrijeđa djecu i obitelji, i zato sam morao reagirati - objašnjava Pilsel.

Video ovogodišnjeg Pridea potpisuje Viktor Zahtila.

Iz Zagreb Pridea ne žele komentirati Pilselovu prijavu pravobraniteljici za djecu. No, neslužbeno doznajemo kako smatraju da spot ima jaku simboliku, a majci djevojčice se veoma svidio, što im je jako važno.

- Svatko bira sviđa li mu se nešto ili ne, a polemizirati o videu pridea jednako je kao da raspravljamo sviđa li se nekome od nas film s televizije ili ne. U svakom slučaju, nadamo se da će nam se Drago Pilsel pridružiti u subotnjoj povorci - doznajemo iz Zagreb Pridea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 21:24