LET U PONOR

VIDEO: OVO DOSAD NIKOME NIJE USPJELO Balonom se spustio u velebitsku jamu Mamet i upisao u knjigu rekorda

 Screenshot

Deset godina nakon što je snimka skoka s padobranom Felixa Baumgartnera u jamu Mamet obišla svijet, ova velebitska jama postala je poprištem još jednog nevjerojatnog podviga o kojem pišu strani mediji, a kojem je potporu dala Hrvatska turistička zajednica.

Naime, sedamdesetogodišnji Austrijanac s hrvatskom putovnicom Ivan Trifonov prvi je čovjek na svijetu koji je pokušao i uspio ostvariti let balonom u podzemlje. Iskusni pilot balona na topli zrak do sada se već četiri puta upisivao u Guinnessovu knjigu rekorda, preletom preko Južnoga i Sjevernoga pola, zatim Sredozemnog mora, a prvi je čovjek koji je unutar 12 sati zaronio, bio i letio iznad Sjevernog pola.

Ulet u jamu Mamet, silazak do njezinog dna i uspješan izlazak dosad je nezabilježen pothvat u ovom sportu i Trifonov peti Guinnesov rekord. Trifonova je na ovaj let inspirirao poznati pustolovni pisac i vizionar Jules Verne svojom knjigom Put u središte zemlje. Za let u podzemlje Trifonov je morao koristiti balon manji nego li je uobičajeno, a umjesto košare, pilot je sjedio na dvije plinske boce uokvirene željeznim cijevima. Povijesni let balonom od uzleta preko prizemljenja na dnu Mameta, pa do uspješnog povratka na površinu trajao je oko 25 minuta.

Jama Mamet duboka je 206 metara, oblika je obrnutog lijevka s impresivnim jamskim ulazom promjera oko šezdeset metara. Nalazi se iznad Obrovca na području Parka prirode Velebit. Prvi pisani podaci o njoj potječu iz 1929. godine, a prvo spuštanje do dna započelo je 5. srpnja 1968. godine kada je jama snimljena topografski i fotografski te je izrađen i nacrt koji se i danas koristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:35