NAJVEĆE GRADILIŠTE

VIDEO Ovako se gradi most u sklopu projekta koji je 50 milijuna eura skuplji i od Pelješkog!

Na izgradnju mosta ukupno je utrošeno oko 6 tisuća kubičnih metara betona, oko 700 tona armature te 4 tisuće tona čelika

Naguravanje mosta

 Željko Hajdinjak/Cropix

Radovi na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge Križevci – Koprivnica – državna granica, strateškog državnog projekta vrijednog 350 milijuna eura, time za 50 milijuna eura skupljeg i od izgradnje Pelješkog mosta, dobro napreduju.

Na ovom, trenutno najvećem infrastrukturnom gradilištu u Hrvatskoj, u tijeku je naguravanje mosta preko rijeke Drave, koje su u srijedu mogli popratiti i novinari. Za razliku od, primjerice, mosta kod Omiša, koji se radio s obje strane obale i potom se spajao, ovaj most se radi s jedne obale rijeke i polagano se, 20 metara dnevno nagurava preko rijeke, u prvoj fazi prvih 100 metara do prvog pilota.

Projekt uključuje nekoliko nadvožnjaka i podvožnjaka, denivelaciju cestovnih prijelaza i unaprjeđenje sigurnosti.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

default

– Ovo je najvažniji željeznički koridor za Hrvatsku, povezuje luku Rijeka s Mađarskom, njime prođe čak 80 posto prometa roba kroz Hrvatsku – rekao je član Uprave HŽ Infrastrukture, Darko Barišić. Završetak ove dionice se očekuje 2025. godine, a za desetak bi godina cijela pruga trebala biti završena. Brzina će biti 160 kilometara na sat, što će biti znatno ubrzanje u odnosu na dosad.

Izvođač radova je turska kompanija, Cengiz Insaata, a na naguravanju mosta radi 40 radnika. Nakon prvih 100 će se metara sastaviti preostali dio konstrukcije mosta, ukupne duljine od 300 metara i početkom će studenog cijela konstrukcija, preko dva pilota, biti nagurana na drugu obalu Drave.

- Konstrukciju guraju hidraulični potiskivači, na dodirnim točkama konstrukcije ležajeva radnici umeću teflonske ploče, po kojima cijela konstrukcija klizi. Most se pomiče milimetar po milimetar – pojašnjava proces Mario Rašić, privremeni zamjenik voditelja projekta. Konstrukcija mosta sastavlja se, boja i vari u pomičnom, metalnom "šatoru", čime se stvorila inertna atmosfera. U njoj su zaštićeni i most i okolna priroda, a zadržava se i potrebna temperatura varenja te sprječava ulazak vlage i posljedičnog hrđanja.

U Hrvatskoj se prvi put koristi ova metoda. Novi most čelične je rešetkaste konstrukcije i nalazi se pored starog mosta koji je izgrađen prije 61 godinu. Imat će dva kolosijeka, visine je deset metara.

Sklapanje konstrukcije mosta varenjem, pjeskarenje i bojanje mosta izvode se na obali, dok su u koritu rijeke, na dubini od tridesetak metara ukopana 134 armiranobetonska pilota na kojima su izgrađena dva stupa i dva upornjaka preko kojih će se protezati novi most.

- Ovaj je koridor jedan od zahtjevnijih projekata na kojem radimo, ukupno na njemu radi 550 radnika.

Na izgradnju mosta ukupno je utrošeno oko 6 tisuća kubičnih metara betona za temelje, potporne zidove, stupove i upornjake, oko 700 tona armature te 4 tisuće tona čelika za samu konstrukciju mosta. Dijelovi metalne konstrukcije od kojih se sastavlja most proizvedeni su u Turskoj te su na gradilište dovezeni sa 184 kamiona.

Zbog zaštite postojećeg puta i rukavca rijeke Drave, u kojemu se nalazi mrijestilište riba, izveden je i potporni zid.

U sklopu projekta predviđene su rekonstrukcija i izgradnja novih kolodvora i stajališta, mostova, galerija, vijadukata, cestovnih nadvožnjaka, podvožnjaka, pothodnika i paralelnih cesta. Izvode se i radovi na kontaktnoj mreži i ostalim elektroenergetskim postrojenjima, signalno-sigurnosnom i prometno-upravljačkom i telekomunikacijskom sustavu.

image

Snimka iz zraka

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Naguravanje novog mosta

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Naguravanje novog mosta

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Naguravanje mosta

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Darko Barišić, član Uprave HŽ Infrastruktura

Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 10:49