VELIKAN FILMA

VIDEO: ODLAZAK SLAVNOG REDATELJA Umro je Krsto Papić

 Biljana Gaurina / CROPIX

U bolnici KBC Rebro danas je u 80. godini umro Krsto Papić, jedan od najznačajnijih redatelja u povijesti hrvatske kinematografije.

Rođen u Vučedolu u Crnoj Gori, učio se filmskom zanatu kao pomoćnik na socijalnim spektaklima Veljka Bulajića „Vlak bez voznog reda“ i „Uzavreli grad“, da bi krajem šezdesetih zablistao kratkometražnim angažiranim dokumentarcima „Kad te moja čakija ubode“, „Specijalni vlakovi“ i „Mala seoska priredba“ te cjelovečernjim igranim filmom „Lisice“ po scenariju Mirka Kovača, žestokom pričom smještenom u razdoblje antistaljinističkih čistki, koja je u nas izazvala brojne polemike, ali je osvojila Zlatnu arenu u Puli i prikana u Cannesu.

Sluh za provokativne teme potvrdio je i u narednim filmovima „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, po komadu Ive Brešana (uvrštenom u službeni program berlinskog festivala), „Izbavitelj“ i „Život sa stricem“: potonji je tijekom snimanja morao mijenjati lokacije zbog napada tadašnjeg Saveza boraca NOB-a, ali je potom bio veliki hit u kinima i dobio značajna priznanja na međunarodnom festivalu u Montrealu.

Krsto Papić jedini je hrvatski redatelj koji je tri puta osvajao svojim filmovima Zlatnu arenu u Puli, posljednji put za crnu komediju „Kad mrtvi zapjevaju“. Njegovo oproštajno ostvarenje je film „Cvjetni trg“, nagrađen u Montrealu, koji će u kinima biti prikazan u proljeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:34