NEMA PANIKE

VIDEO: 'NIJE SVAKA PERAJA KOJA VIRI IZ MORA MORSKI PAS' Institut za oceanografiju otkrio: 'Na Viru nije snimljena krvoločna zvijer nego domaća riba'

 
 Screenshot

Kupače na plaži Biskupljača na otoku Viru iznenadila je u petak ujutro peraja. Jedna zagrebačka obitelj, koja ondje ljetuje, odmah je snimila video misleći da na vlastiti užas promatraju morskog psa koji je zalutao u područje ograđeno za kupače.

- Navodno je cijelo vrijeme kružio po plaži. Ne znamo je li otišao... Bilo je i ostalih ljudi koji su snimali, neki su čak brodom išli vidjeti o čemu se radi. Navodno je riječ o pasmini modrulj koja ne napada ljude - rekli su za Cro2go.

Nakon što su mediji prenijeli snimku uz informaciju da su ga dvojica mladića uspjela usmjeriti prema otvorenom moru, javio se Institut za oceanografiju i ribarstvo i demantirao napise da se radi o morskom psu. Kako kažu stručnjaci, riječ je o ribi iglan koja živi isključivo u Mediteranu i čest je gost u Jadranu.

- Nije svaka peraja koja viri iz mora morski pas. Ona koju ste danas mogli vidjeti po medijima, a koja je snimljena kod otoka Vira pripada vrsti Tetrapturus belone, ribi hrvatskog naziva iglan. Iako je oblik peraje na videu također ukazivao na spomenutu vrstu, ove predivne slike koje nam je ustupio Miroslav Vuković potvrdile su našu pretpostavku. Iglan je vrsta koja obitava u Sredozemnom moru i njena pojava je uobičajena u Jadranu, posebice u ljetnim mjesecima. Nije neobično da se približi obali, plaži pa čak i lukama. Samo bez panike - napisali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:38