NA FACEBOOKU I TWITTERU

VIDEO Ministar Linić: Građani moraju shvatiti da mi nismo povećali porez!

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Iza ministra Linića je vrlo buran tjedan, no ipak je našao vremena da na Twitteru i Facabooku odgovori na brojna pitanja građana.

'Vidim Hrvatsku kao zemlju koja će imati veći broj hidroelektrana, termoelektrana, obje rafinerije, bušotine na Jadranu, puno alternativnih izvora, masu hotela, puno turista koji neće dolaziti samo ljeti. Poljoprivredu koja će barem 80 posto našeg poljoprivrednog zemljišta staviti pod kulturu, a sve će to konzumirati naš turizam, naši građani, a to znači mali uvoz hrane. I naravno, broj zaposlenih blizu milijun i 600 tisuća, a broj nezaposlenih oko 100 tisuća', odgovorio je Linić na pitanje gdje vidi Hrvatsku za pet do 10 godina.

Građane je zanimalo i planira li vlada bilo što poduzeti osim nametanja novih poreza.

'Građani moraju shvatiti da mi nismo povećavali porez. PDV je povećan za dva indeksna poena, ali u isto vrijeme smanjen je zdravstveni doprinos na njihove plaće. Naš je cilj smanjiti doprinose koje sada plaćamo, a zovu se prirezi', rekao je Linić.

Pitanja je bilo vezano i uz uvođenje fiskalnih blagajni s prvim danom 2013. Najveći broj pitanja ipak se odnosio na najavljeni porez na nekretnine.

'Porez na nekretnine znači da se trenutačno ukida komunalna naknada i porez na vikendice. To znači da će porez na nekretnine, ako živimo u njoj, biti približno kao i komunalna naknada. Ako govorimo o vikendici, ona će imati nešto veće oporezivanje', odgovorio je Linić.

LINIĆ BRANI PRORAČUN 'Istina, nema ušteda! Zašto? Zbog suludih kolektivnih ugovora'

Linić je napomenuo kako vlasništvo znači i odgovornosti i objasnio zašto veći porezi za nekretnine u kojima nitko ne stanuje.

'Izgraditi nekretninu znači da vaš grad, vaša općina, morala izgraditi i pristupnu cestu, kanalizaciju, dovesti struju, vodu i sl. Sva infrastruktura mora biti tu da bi taj stan bio stan, a to je onda odgovornost', rekao je Linić.

Liniću je postavljeno i pitanje hoće li ministri svoje plaće sniziti na iznos prosječne plaće u RH.

'Te plaće su sasvim prihvatljive u odnosu na prosjek plaće. Vlada se ne bavi takvim politikama i porukama jer tada bi svi u Hrvatskoj ima plaću od pet tisuća kuna. To nije moguće', rekao je Linić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:33