VELIKA ŠTETA NA ŠALATI

VIDEO: MEDICINSKI FAKULTET TEŠKO STRADAO Objavljene snimke nadzornih kamera, pogledajte kako su reagirale mačke par trenutaka prije silovitog udara

 
 screenshot YT

U nedjeljnom silovitom potresu teško je stradao i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu čije su sve zgrade na Šalati, osim Hrvatskog instituta za istraživanje mozga i zgrade Šalata 2, pretrpjele opsežna oštećenja te se, prema procjeni statičara, ne mogu koristiti, odgovorili su jučer s Fakulteta na upit Hine.

U te se zgrade ne može ulaziti niti se može održavati nastava. Svi su krovovi urušeni i trenutno se radi na sanaciji krovova koji se pokrivaju ceradama, a nastambe za životinje na Zavodima za fiziologiju i biologiju moraju se izmjestiti.

O razmjerima siline udara svjedoči i video snimka nadzornih kamera koju je Medicinski fakultet objavio na svojem webu.

U video zapisu dugom tri i pol minute vide se trenuci u kojima je potres pogodio zgrade na Šalati. Zanimljivo, na snimci se vidi i reakcija mačaka koje su se ondje zatekle - te životinje su par trenutaka prije udara pobjegle iz zgrade.

Teško je oštećen Zavod za anatomiju gdje su istočni i glavni ulaz zapečaćeni zbog opasnosti urušavanja, kao i zgrada Starog dekanata, gdje su Zavodi za biologiju, fiziologiju, histologiju i kemiju i biokemiju te Uprava fakulteta. Na zgradi Staroga dekanata krov je potpuno srušen, stubište je urušeno te je u nju zabranjen ulazak.

U zgradi Novoga dekanata neupotrebljive su sve dvorane, kao i Središnja medicinska knjižnica, a izrazito velika oštećenja pretrpjeli su i Zavod za patologiju te Zgrada Šalata 4 u kojoj su studij sestrinstva i Klinika za dermatovenerologiju. Upotrebljiv je podrum u kojemu se nalazi Zavod za sudsku medicinu.

Na Školi narodnog zdravlja Andrija Štampa u Rockefellerovoj ulici oštećeni su nosivi zidovi i stepeništa pa se u zgradu može ući vrlo kratko, ali se u njoj ne smije boraviti niti se zadržavati do sanacije.

S Medicinskog fakulteta navode da se trenutno saniraju krovišta na zgradama na Šalati te se spašavju nastambe za životinje i vrijedna oprema.

Bez sanacije građevina na Medicinskom fakultetu, ističu, neće se moći održavati nastava i ispiti te će se vjerojatno, kada epidemiološka situacija vezano uz COVID 19 dopusti, morati naći drugi prostori za održavanje nastave i ispita, kao i za održavanje prijemnoga ispita za studij medicine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:01