POSLOVNI DORUČAK U AMCHAM-u

VIDEO: KUJUNDŽIĆ NAJAVIO PROJEKTE KOJI ĆE SE REALIZIRATI DO KRAJA GODINE Među njima su i Nacionalna dječja bolnica u Zagrebu te izmjene zakona

 
Milan Kujundžić
 Darko Tomas / CROPIX

Nacionalna dječja bolnica u Zagrebu, nacionalni plan protiv raka, unapređenje sustava hitne medicinske pomoći, uspostava mobilnih ambulanta, izmjene zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, samo su neki od projekta koje je ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio za ovu godinu na poslovnom doručku u utorak, u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham).

Na poslovnom doručku AmChama Croatia, pod nazivom "Održivost sustava zdravstva u Hrvatskoj", Kujundžić je istaknuo da je za Nacionalni projekt dječje bolnice u Zagrebu sve spremno, a idućih dana bit će raspisan međunarodni natječaj.

"Pripremljena je studija izvodljivosti za koju su novci osigurani iz EU fondova, a ovih dana bit će raspisan i međunarodni natječaj koji je osnova da bi se moglo aplicirati za EU fondove", kazao je.

Studija izvodljivosti koštala je 37 milijuna kuna, a izgradnja nove dječje bolnice s opremom iznosit će oko 100 milijuna eura, dodao je.

Na poslovnom doručku ministar zdravstva osvrnuo se na projekte koji su realizirani u protekle dvije godine podsjetivši, među ostalim, na izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti, uspostavu prioritetnih lista čekanja, funkcionalnu integraciju bolnica, fond skupih lijekova, nabavu skupe opreme.

Posebno smo ponosni na prioritetne liste čekanja, kroz koje je tijekom 2018. obrađeno oko 22 tisuće ozbiljno bolesnih pacijenata, rekao je Kujundžić.

Što se tiče funkcionalne integracije bolnica, kazao je, kruna svega bit će Sveučilišna bolnica u Zagrebu koja će brojne bolnice i laboratorije 'staviti pod jedan krov'.

Kada je riječ o dnevnim bolnicama u različitih dijelovima Hrvatske, dodao je, u Zagvozdu je ona već počela s radom gdje dolaze specijalisti iz Splita, a u Metkoviću počinje s radom danas dolaskom specijalista iz Dubrovnika.

Ministar Kujundžić je pritom odbacio da će dolazak specijalista u Metković dovesti do manjka liječnika u Dubrovniku.

"Bitno se neće ništa dogoditi u smislu manjka u bolnici u Dubrovniku jer bi ti isti liječnici taj dan radili kardiološki pregled ili ultrazvuk dojke za pacijente iz doline Neretve u dubrovačkoj bolnici a sad će ih raditi u Metkoviću", izjavio je Kujundžić novinarima.

Kada je riječ o drugim zahtjevima za poboljšanje zdravstvene zaštite u Metkoviću, ministar Kujundžić je naglasio da su stvoreni okviri glede povezivanja hitne pomoći, laboratorija, dnevne bolnice, ugovora za iznimno hitne slučajeve s bolnicom u Mostaru.

"Sve drugo je na razini županije i doma zdravlja", kazao je.

Spomenuo je također projekte izgradnje bolnice u Puli i Rijeci, povećanje izdvajanja za skupe lijekove, projekt uspostave prvog robotskog kirurškog sustava, te povećanje broja specijalizacija. Najavio je u idućih nekoliko mjeseci i potpisivanje ugovora o brzim brodicama za prijevoz pacijenata s otoka.

Na pitanje novinara ministar Kujundžić komentirao je ponovno pitanje odobravanja lijeka Spinraza protiv spinalne mišićne atrofije (SMA) za osobe starije od 18 godina i one na respiratoru.

"Protokoli proizvođača bili su takvi da lijek ne daje djeci na respiratoru i starijima od 18 godina, no pošto se stvari mijenjaju pozivaju se pacijenti i na respiratoru i stariji od 18 godina u referentne centre gdje će biti obavljena pojedinačna procjena tko bi od njih bio povoljan za terapiju Spinrazom", izjavio je Kujundžić.

Odbacio je nagađanja da se planira poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja a izmjene zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju nije želio komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 04:50