GOSTOVANJE NA RADIJU

VIDEO: KOJE SU KLJUČNE TOČKE ZDRAVSTVENIH STRANAČKIH PROGRAMA? Ostojić poručio da ima 'Super' program, Beroš: 'Ne znam je li vrijeme za restart...'

 
 HRT

HDZ-ov ministar zdravstva Vili Beroš, SDP-ov Rajko Ostojić i Mirando Mrsić iz koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista u emisiji "U mreži prvog" na HRT-u govorili su što će nakon izbora biti drugačije u zdravstvu i koje su ključne točke zdravstvenih stranačkih programa.

Aktualni ministar Beroš kazao je kako je upoznat s izazovima u zdravstvenom sustavu koji su, kako tvrdi, veliki i kompleksni.

- Uvijek kažem da zdravstveni sustav nije prošao tranziciju iz bivšeg u novi sustav - kazao je Beroš.

Istaknuo je da je puno otvorenih pitanja financijskih i organizacijskih, ali da je iskustvo koje imaju bila osnova za stvaranje našeg programa.

- Fokus će nam biti pacijenti i vraćanje njih u najuži fokus zdravstvenog sustava. Moramo napraviti sve da pacijent dobije dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu - kazao je Beroš.

Dodao je da uz to moramo vratiti ljudske potencijale u naš interes. Naši liječnici i sestre su ti koji uvjetuju kvalitetu zdravstvenog sustava.

Ostojić iz koalicije Restart rekao je da smo u zadnjih 30 godina u niz navrata dokazali da imamo sjajne građane - super ljude.

- Mi smo naš program nazvali Super. Imamo sjajne temelje, ali sustav treba reorganizirati. Super je akronim od s - samoodrživo, u - učinkovito, p - pristupačno, e - efikasno i r - racionalno. Vrijeme je za restart.

Imamo super ljude, medicinske sestre, liječnike ajmo napraviti super sustav - kazao je Ostojić.

Mrsić je kazao kako su Beroš i Ostojić iznijeli lijepu sliku, ali da fale konkretna rješenja.

- Sustav reformirati bez gorkih poteza nema šanse. Mi želimo postaviti rješenja jer znamo koja su pitanja. Građani izdvajaju 25 milijarde kuna za zdravstvo, a za to ne dobivaju proizvod koji bi trebao biti.

Primarna zdravstvena zaštita - tu smo krenuli u koncesije koje nisu dovele do bolje zdravstvene zaštite. Mi smatramo da koncesije više ne treba odobravati, da treba izjednačiti koncesijske doktore i doktore u domovima zdravlja.

Tako ćemo poboljšati kvalitetu. Vratit ćemo se u domove zdravlja gdje bi trebala biti sva dijagnostika - kazao je Mrsić te dodao da je bolnički sustav najveći problem i da on generira najveći dug.

- Bilo je 20ak reformi i svaka se zaustavila kad se trebalo razgovarati o zatvaranju bolnica. Naš stav je da 30 posto kapaciteta treba prenamijeniti, da menadžment bolnica treba prebaciti ekonomistima i da plaće treba povećati jer će ljudi otići - kazao je.

Ministar Beroš je odgovorio da je pitanje je li vrijeme za restart ili nastavak dobrog kontinuiteta. Funkcionalno spajanje bolnica je neminovnost.

- Bolnice ne smijemo gasiti već ih transformirati - kazao je te istaknuo da su od 2016. plaće povećane za 20.6 posto.

- Napravili smo iskorak. Ljude stavljamo u najuži fokus našeg djelovanja - istaknuo je.

Što se tiče listi čekanja Beroš je rekao da su svi svjesni tog problema, ali da je ova Vlada to prepoznala, te da su u travnju 2019. izdvojili devet postupaka koji se plaćanju van limitno što omogućava zdravstvenim ustanovama da regrutiraju kapacitete i rade preko limita.

Dodao je i da su uveli prioritetne liste i da na godišnjoj razini imamo preko 20.000 takvih pregleda, te da se liste čekanja nastoje smanjiti i uvođenjem e-naručivanja.

- Uhvatili smo se u koštac s time. Ministar sam tek 5-6 mjeseci i s obzirom na iskustvo uočio sam brojne nepravilnosti i imamo odgovore na njih - kazao je Beroš.

Mrsić je dodao da ministar Beroš nastavlja politiku privatizacije, a da to treba potpuno razdvojiti.

- Nitko ne bi bio sretniji od mene da imamo sve mogućnosti liječenja u okviru javnog zdravstvenog sustava, ali nema zemlje na kugli zemaljskoj koja je toliko bogata da omogući sve terapijske opcije.

Ne vidim ništa loše da se kombinira privatno i javno, ali mora biti egzaktno regulirano - odgovorio mu je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:52