SUSRET NA SUDU

VIDEO: JUTARNJI U SUDNICI Bandić i Milanović bili su metar jedan od drugoga, a nisu se ni pogledali

Kada je premijer ušao u sudnicu, dvojica bivših suradnika skrenuli su poglede, praveći se da se ne primjećuju, premda su bili jedva metar udaljeni
 CROPIX

Premijer Zoran Milanović svjedočio je nepunih deset minuta. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kojeg je pravosudna policija dovela iz Remetinca gdje se nalazi zbog USKOK-ovih optužbi o pogodovanju, sjedio je iza Milanovića. Kada je premijer u pratnji šefa osiguranja ušao u sudnicu, dvojica bivših suradnika skrenuli su poglede te su se pravili da ne primjećuju jedan drugoga, premda je razdaljina između njih bila jedva koji metar. Bandić je čitavo vrijeme dok je Milanović davao iskaz izgledao vrlo koncentriran, čak bi se reklo i bijesan, no bez ikakvih manifestacija nervoze. Nekoliko puta tijekom rasprave Bandić bi se zagledao u prazno, no nije imao izgubljen pogled, već izraz lica koji je pokazivao ogorčenost i odlučnost. Međutim, pitanja za bivšega političkog šefa - nije imao.

Izvanredno stanje

Zbog spora u kojem je Bandić tužio HTV da je prošle godine bez ikakve ograde prenio Milanovićeve izjave da je Bandić povezan s korupcijom, a na kojem se u srijedu na zagrebačkome Općinskom građanskom sudu kao svjedok pojavio Zoran Milanović, na sudu je proglašeno “izvanredno stanje”. Pred sudnicom se prije suđenja pojavio šef Milanovićeva osiguranja, a u jednom trenutku, kada je Bandić došao u pratnji pravosudnih policajaca, čitav je prvi kat morao biti ispražnjen. Bandić je sasvim mirno ušao u sudnicu, a novinarima u sudnici kurtoazno je rekao: “Poštovanje”, nakon čega je sjeo između dvojice policajaca.

Milanović je kao svjedok trebao samo potvrditi da je snimka njegova intervjua na HTV-u autentična. Opuštenog izgleda, Milanović je stao na govornicu za svjedoke.

Sutkinja Zorka Čačić Zagrajski počela je: “Znate zašto ste pozvani...?” “Nemam baš iskustva u ovim stvarima. Prvi put sam svjedok. Moja je građanska dužnost da svjedočim. Pa eto, pitajte. Vi ste sudac...”, odgovorio je Milanović.

Krsnikovo pitanje

Nakon toga na LCD monitoru mu je puštena snimka spornih HTV-ovih emisija, u kojoj je Milanović prozivao Bandića zbog korupcije, uoči lokalnih izbora 2013. godine.

Nakon što je kratko odgledao snimku, Milanović je rekao: “Moje riječi su moje riječi. Novinarka je imala autorski prilog, a ovo je moje. Nema razloga sumnjati u to.”

Bandić je čitavo to vrijeme šutke pratio raspravu. Pogled mu je tek nekoliko puta odlutao na kopiju njegove tužbe koju je držao u rukama.

“Ima li pitanja?” pitala je sutkinja.

“Imam”, počeo je Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik.

“Rekli ste da neke stvari znate... Jeste li podnijeli prijavu”, pitao je Krsnik osvrćući se na Milanovićeve tvrdnje da ima saznanja o Bandićevim kaznenim djelima, no sutkinja je to pitanje zabranila budući da je Milanović pozvan kao svjedok, a tužen je HTV. Kada se konstatiralo da nitko nema pitanja za Milanovića, premijer je otišao. “Hvala lijepa i doviđenja”, rekao je napuštajući sudnicu.

‘Pio sam sedative’

Nakon toga kao svjedok ispitan je Milan Bandić, koji je rekao da su ga Milanovićeve izjave duboko uvrijedile te da nije mogao spavati.

“Gospodin Milanović je to govorio u tri emisije i u svakoj je izvrijeđao mene osobno. Dakle, ne samo da me je oštetio kao kandidata za gradonačelnika, već mi je nanio štetu i kao osobi. Sedam, osam mjeseci sam pio sedative, bio sam izvrgnut ruglu, suradnici su mi okrenuli leđa”, nabrajao je Bandić. “Ne znam je li koincidencija, ja sam danas u pritvoru u Remetincu. Ne znam da li to ima veze, no postoji sumnja. Nakon što je donesena nepravomoćna presuda protiv RTL-a, i dva tjedna prije ove rasprave, mene se hapsi”, zaključio je Bandić. Upravo zbog tih intervjua, rekao je, i nije premoćno pobijedio u prvom krugu, već je trebao ići u drugi krug. HTV nikad nije objavio moje demantije koje sam slao. “Jeste li se kada kasnije u emisijama osvrnuli na ove Milanovićeve izjave”, pitao ga je odvjetnik HTV-a Emil Havkić. “Jesam, no ovo sam predao demanti preko odvjetnika. Ja sam gospodin.” Objava presude bit će 1. prosinca.

RTL morao Bandiću platiti 50.000 kuna

Zbog prenošenja Milanovićevih izjava već je ranije donesena nepravomoćna presuda protiv RTL-a koji mora platiti Bandiću 50.000 kuna odštete. Osim RTL-a, Bandić je tužio nekoliko drugih medija i novinare koji su prenijeli premijerovu izjavu. Presuda RTL-u izazvala je kritike novinarske struke. Šef HND-a Zdenko Duka nazvao je presudu presedanskom “jer ono što govori šef Vlade o moćnom čovjeku kao što je Bandić je javni interes”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:24