GRAĐANI, OPREZ!

Viceguverner HNB-a upozorava: Zbog dužničke krize u eurozoni rast će kamate na kredite!

Bankari podsjećaju da je kamatna stopa tržišna kategorija te da u dugoročnom razdoblju na njezino kretanje može utjecati i način rješavanje krize u Eurozoni.

Iz HNB-a najavljuju da će kamate na kredite u Hrvatskoj rasti zbog sve više cijene bankarskog novca za posuđivanje diljem Europe.

Viceguverner Hrvatske narodne banke Davor Holjevac za Dnevnik Nove TV ocijenio je izvjesnim da će kamate rasti ako se banke ne odreknu dijela marže, te da će zbog krize porasti cijena zaduživanja u Hrvatskoj.

"Što će se nakon toga odraziti na povećane pasivne kamatne stope i u zemlji koje će plaćati banke ali nažalost, onda ako se banke ne odreknu svoje marže i na veće aktivne kamatne stope na kredite koje će netko uzeti", rekao je viceguverner Holjevac za Novu TV .

Iz Zagrebačke banke poručuju da prate stanje na tržištu te da će sukladno tome donositi daljnje odluke o kretanju kamatnih stopa. Iz Erste banke također podsjećaju da su kamate promjenjiva varijabla no za sada ih neće dizati.

"Erste banka u ovom trenutku ne planira nikakvo podizanje kamatnih stopa. Naravno kamatna stopa je tržišna kategorija i u nekom dugoročnom razdoblju njezino će kretanje ovisiti o mnogim drugim čimbenicima uključujući i neke modalitete rješavanja dužničke krize u Eurozoni", rekao je za Dnevnik Nove TV Dario Grbić, direktor službe komunikacija Erste banke.

Bankari podsjećaju da je kamatna stopa tržišna kategorija te da u dugoročnom razdoblju na njezino kretanje može utjecati i način rješavanje krize u Eurozoni.

Ekonomski stručnjaci tvrde da građani koji štede u eurima ne moraju biti zabrinuti da bi moglo doći do sloma eura ili pada njegove vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 18:21