preminula djevojčica

Veljača: ‘Ispričavam se ako sam nekom svojom ostrašćenom izjavom izazvala atmosferu linča‘

Predstavnice inicijative ‘Spasi me‘ sastale su se s ministrom socijalne politike Josipom Aladrovićem
Josip Aladrović i Jelena Veljača
 Ranko Suvar/Cropix

Nakon sastanka s predsjednikom Komore socijalnih radnika Antunom Ilijašem i predsjednicom Hrvatske psihološke komore Andreom Bogdan te predstavnicama inicijative 'Moramo vam nešto reći', Martom Divjak i Antonijom Skender, ministar socijalne politike Josip Aladrović razgovarao je i predstavnicom inicijative 'Spasi me', Jelenom Veljačom.

Nakon sastanka medijima su dali izjave.

- Stvorila se neka atmosfera uvjerenja da je inicijativa Spasi me podržavala ili čak potaknula, teško mi je i riječi tu riječ jer je protivan mojim uvjerenjima, linč protiv socijalnih radnica i radnika što nije točno. Mi u protekle dvije godine volontiramo kao građanke u inicijativi u cilju i sa svrhom da se poboljša sustav i da se poboljša razina povjerenja koju korisnici imaju prema sustavu, a oni komuniciraju s centrima. Ako sam svojom ostrašćenom izjavom, koja je bila potaknuta ishodom monstruoznog događaja iz Nove Gradiške izazvala dio te atmosfere, kao prvo želim se ispričati jer to nije u duhu naše inicijative niti dio mojih osobnih vrijednosti i uvjerenja. Ono što je dio mojih uvjerenja i inicijative je da ne zatvaramo oči pred problemima.

image
Jelena Veljača
Ranko Suvar/Cropix

Svjesne smo da ovaj slučaj u Novoj Gradiški incidentan ali on nije incident. Postoje slučajevi koji nisu završili fatalno ali su problematični i na to smo željele upozoriti. Ponosna sam i sretna što smo od studenog u konstantnom dijalogu s resornim ministrom koji je pokazao političku volju i osobnu želju da se taj sustav poboljša. Puno smo razgovarali i o pravima djeteta koji moraju biti na prvom mjestu ispred apsolutno svih roditelja. u tom smislu dogovorili smo se da ministarstvo ide u akcijski plan za poboljšanje sustava.

Ono što je meni važno je da osim što je inicijativa Spasi me dio tog plana i konkretnog rada da su dobrodošle sve ostale akterice i akteri jer kao građanska inicijativa i kao glas žrtava možemo upozoravati, zahtijevati, predlagati ali ne možemo donositi odluke unutar sustava. One se moraju donijeti i nadam se da će se hermetičnost sustava socijalne skrbi ovom prilikom riješiti i promijeniti i da će smrt koja je bila apsolutno nepotrebna da će se snositi osobna odgovornost i nitko se neće skrivati iza sustava - kazala je Veljača.

image
Jelena Veljača
Ranko Suvar/Cropix

Na konferenciji za medije je rečeno i da je dogovoreno osnivanje posebnog očevidnika za slučajeve zlostavljanja u obitelji, koji će biti dostupan nadležnim službama te da u svim postupanjima interes djeteta mora biti iznad interesa roditelja.

Dogovoreno je da Ministarstvo naloži centrima za socijalnu skrb reviziju postupaka u kojima je dijete izuzeto iz obitelji, ne bi li se vidjelo je li napravljeno sve što je trebalo, kako bi se spriječilo ponavljanje tragedija poput one iz Nove Gradiške.

image
Josip Aladrović i Jelena Veljača
Ranko Suvar/Cropix

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave kazali su kako su osnaženi zakoni u slučajevima zlostavljanja u obitelji te da su te izmjene stupile na snagu 1. siječnja. Dogovoreno je i kako će se kao posebno kazneno djelo izvesti već postojeće protupropisno ponašanje kad službena osoba ne zaštiti prava djeteta.

image
Vedrana Simundza Nikolic
Ranko Suvar/Cropix

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić kazala je da se rade i analize smještene djece bilo kroz udomiteljstvo ili u ustanovama socijalne skrbi, kako bi se vidjelo njihovo stanje te je li potrebno da ostanu u sustavu.

Ministar Aldrović kazao je kako će ova tragedija biti točka preokreta.

- Svjesni smo svih nedostatak sustava, da je potrebna dubinska promjena u sustava i da je na nama da taj sustav izmijenimo što ćemo učiniti u idućem periodu. Moram izraziti zadovoljstvo uvažavanje stavova po pitanju toga što je potrebno učiniti da sustav bude bolji i siguran sam da uz suglasje i djelovanje svij aktera u društvu možemo sustav unaprijediti. Ono što bih napomenuo, a gospođa Veljača je to ranije spomenula, razgovarali smo o akcijskom planu o unaprjeđenju sustava. Smatramo da sustav treba mijenjati, da ovo treba biti točka preokreta u kojoj će sustav gledati perspektivu korisnika - kazao je ministar Aladrović.

image
Una Separovic
Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:52