NAGRADA

VELIKO PRIZNANJE MASLINARU S DUGOG OTOKA Goranu Moroviću u Ateni dodijeljeno mediteransko zlato za ulje s najviše fenola, koje poboljšava zdravlje

 
 Jure Mišković / CROPIX

Maslinar iz Žmana na Dugom otoku Goran Morović - prema vlastitom opisu “diplomirani inženjer građevinarstva koji ponešto zna i o maslinovu ulju” - jučer je u Ateni, na natjecanju Olympia awards health&nutrition, u konkurenciji grčkih, ciparskih, španjolskih i talijanskih maslinara osvojio zlatnu medalju kao proizvođač koji je uspio napraviti maslinovo ulje s najviše fenola.

To je devetnaesta medalja za maslinovo ulje koje Morović sa suprugom Nives već 12 godina proizvodi na obiteljskom OPG-u u Žmanu gdje se obitelj već 500 godina bavi uljem i vinom, a profit iz građevine prelijeva se ponekad u maslinarstvo i pokušavaju “primijeniti najbolje znanje na Mediteranu i još ga malko zakomplicirati jer između jednostavnijeg i boljeg biramo potonje”.

Cilj povećati tržišnu kompetitivnost

Grčka nagrada posebna je po “zdravstvenoj mjeri” udjela fenola u ulju. U konkurenciji su ulja koja sadrže više od 250 miligrama u kilogramu, a u Morovićevu maslinovu ulju izmjereno je 1648 mg/kg. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje u sklopu projekta Aristoil koji traje već tri godine i financira se iz fonda EU, a glavni partner u Hrvatskoj je Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu na čelu s koordinatoricom prof. dr. sc. Teom Bilušić.

Temeljni je cilj projekta povećati tržišnu kompetitivnost ekstra djevičanskog maslinova ulja na području Mediterana primjenom inovativnih metoda određivanja fenolnog sastava ekstra djevičanskog maslinova ulja te promoviranja maslinova ulja kao funkcionalne hrane koja ima nedvojbeni zdravstveni učinak.

Dugi otok, 040614.
U Zmanu na Dugom otoku, Goran Morovic sa suprugom Sonjom obnavlja stare maslinike.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / CROPIX

“Profesorica Bilušić mjeri rezultate posljednje tri godine. Ovo nam je drugi najbolji rezultat za to vrijeme. Važno je znati da polifenola na istome mjestu ima manje ako padne više kiše, a ovaj naš nagrađeni uzorak je od prošle godine koja je bila iznadprosječna po padalinama”, kaže Morović i objašnjava kako ide samo na natjecanja izvan Hrvatske jer vjeruje da “jedino distanca jamči vjerodostojnost”.

Morović smatra da je važno educirati ljude jer i obrazovani pate od revijalne zablude o zdravstvenim blagodatima ulja.

“Svi znaju da je maslinovo ulje zdravo, ali ne znaju zapravo koje i koliko. Ljudi su naučili da je važno da je ulje ekstra djevičansko, a prvi kriterij je da mu količina masnih kiselina bude ispod 0,8, što je prilično lako ispuniti. Ulja koja dobivaju nagrade po svijetu u pravilu su ispod 0,2. Imate ulja s polifenolima i ona bez njih. Mi danas vodimo burne rasprave oko toga treba li ulje stavljati u vodu zato što su tako radili naši pradjedovi; po principu gorko ćemo prodati turistima, a sebi ostaviti ono slatko. Samo što većina ne zna da slatko nema polifenola jer ga je voda oprala. Zato je važno jačati svijest o čistoći i sastavu ulja. Svi jednoga dana završimo u ljekarnama i tražimo pomoć farmacije. Ulja imaju takvu vrijednost da nam mogu pomoći da što kasnije stignemo do tih ljekarni - kaže Morović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:07