TREĆINA HRVATA: CRKVA TREBA FINANCIRATI POSJET

VELIKO ISTRAŽIVANJE Papa je dobrodošao, ali ne na naš trošak

Najviše ispitnika smatra da bi Crkva i država troškove trebale podijeliti. Premda je dolazak protumačen kao HDZ-ov pokušaj da skupi političke bodove, građani ne vjeruju da će Papa navijati za HDZ

ZAGREB - Posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj podržava više od 80 posto građana. Međutim, njih čak četrdeset posto smatra da je njegov dolazak preskup projekt s obzirom na gospodarsku i ekonomsku situaciju u našoj državi.

Jako osiguranje

Pokazalo je to istraživanje na 1146 građana koje je portal Križ života proveo upravo u povodu Papina dolaska u Hrvatsku početkom lipnja. Istraživanje pokazuje da će na susret s poglavarom Katoličke crkve 4. i 5. lipnja doći 40 posto ispitanika, a njih 33,4 posto ne planira sudjelovati na tom susretu.

Papa Benedikt XVI., podsjetimo, početkom lipnja dolazi u dvodnevni posjet Hrvatskoj tijekom kojeg će se susresti s predstavnicima hrvatske kulture, znanosti, umjetnosti, gospodarstva, politike, te održati molitveno bdjenje s mladima na Trgu bana Jelačića, kao i misu na zagrebačkom Hipodromu.

Budući da svaki posjet katoličkog poglavara prate iznimno velike mjere osiguranja i posebna organizacija, mnogi građani ne gledaju blagonaklono prema troškovima koje će to izazvati.

Politički bodovi

Trećina ispitanika, odnosno njih 34 posto smatra kako bi posjet pape Benedikta XVI. trebala u cijelosti financirati Crkva, a tek 10,1 posto misli da bi sve troškove trebala platiti samo država. Najviše ispitnika, njih 55 posto, smatra da bi Crkva i država troškove trebale podijeliti.

Premda je dolazak Pape u Hrvatsku već protumačen kao HDZ-ov pokušaj da u izbornoj godini skupi dodatne političke bodove, građani ne vjeruju da će Papa navijati za vladajuću stranku. Tek nešto više od 4 posto ispitanika procjenjuje da će glavna Papina poruka biti podrška HDZ-u uoči parlamentarnih izbora. Najviše njih, 37,5 posto, misli kako će Papa podruprijeti duhovnu i moralnu obnovu vjernika u Hrvatskoj.

Ni u oporbi ne vjeruju da će na posjetu Pape profitirati vladajući HDZ.

- Ova Vlada je nanijela toliko štete da njima ništa više ne može pomoći - kaže Ingrid Antičević Marinović iz SDP-a.

TREĆINA NEĆE DOĆI NA SUSRET S PAPOM

4. i 5. 2011.

PAPA BORAVI U HRVATSKOJ

80%

stanovnika Hrvatske podržava dolazak Pape

40%

stanovnika Hrvatske doći će na susret s Papom

33,4%

ne planira doći na susret s Papom

34%

smatra da bi posjet pape Benedikta XVI. trebala u cijelosti financirati Katolička crkva

10,1%

smatra da bi sve troškove Papina posjeta trebala platiti država

4%

smatra da će glavna Papina poruka biti podrška HDZ-u uoči parlamentarnih izbora

37,5%

misli kako će Papa podruprijeti duhovnu i moralnu obnovu vjernika katolika u Hrvatskoj

33%

misli da će glavna Papina poruka biti posvećena obitelji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:40