ZNAČAJNE PROMJENE

Veliki vodič za obiteljske penzije: Tko sve ima pravo na primanje mirovine po novom modelu?

Svaki korisnik morat će za sebe provjeriti koji mu se model više isplati, a izračun će moći dobiti u uredima HZMO-a
 Duško Marušić/Cropix

Od 1. siječnja 2023. u Hrvatskoj će biti na snazi novi model obiteljske mirovine, koji će obuhvatiti 300.000 umirovljenika. Prvi put udovice i udovci moći će zadržati svoju mirovinu i naslijediti dio mirovine pokojnog bračnog druga, a obiteljske mirovine rast će 10 posto. Obiteljska mirovina iznosit će 77 posto od mirovine preminulog, umjesto dosadašnjih 70 posto, što znači prosječno povećanje od 250 kuna mjesečno.

Osoba će moći birati povoljniju opciju: ili primati obiteljsku mirovinu (77 posto mirovine preminulog partnera) ili zadržati svoju mirovinu, te uz nju primati dodatak od 27 posto obiteljske mirovine, odnosno od oko 21 posto mirovine preminulog partnera. U prosjeku će taj dodatak iznositi 500 kuna, a maksimalni iznos limitiran je na 80 AVM-a, odnosno u ovom trenutku 6212 kuna. Donosimo odgovore na ključna pitanja oko novog modela obiteljske mirovine koje smo dobili od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Od kojeg datuma će se moći podnijeti zahtjev za izračun obiteljske mirovine?

- Da bi korisnik mogao ostvariti pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine, potrebno je da su mu priznata oba prava (pravo na osobnu mirovinu i pravo na obiteljsku mirovinu). Novi Zakon stupa na snagu 1. siječnja 2023., i to je ujedno i referentni datum od kojeg će se moći odlučivati o zahtjevu. Tiskanica zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine bit će objavljena na stranicama mirovinsko.hr. Za svakog se osiguranika vodi upravni postupak u kojem se utvrđuje što je za osiguranika povoljnije.

Kako će se podnositi zahtjevi i kome?

- Zahtjev za pokretanje postupka može se podnijeti u svim područnim jedinicama HZMO-a u pisanom obliku ili usmeno na zapisnik prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, u svim poštanskim uredima ili poslati poštom. Također, zahtjev će se moći podnijeti i elektroničkim putem u okviru e-Usluga HZMO-a.

Hoće li postojati neki kalkulator na stranicama HZMO-a preko kojeg će se moći izračunati najpovoljnija opcija?

- Ne. U HZMO kažu kako trenutačno intenzivno rade na procesu koji bi maksimalno ubrzao ostvarivanje prava i isplatu. HZMO će po službenoj dužnosti utvrditi najpovoljniju opciju za korisnika.

Dokad će trajati prijave?

- Podnošenje zahtjeva nije vremenski ograničeno. Korisnik kojem je priznato pravo na osobnu mirovinu ima pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag, ali najranije od dana ispunjenja uvjeta za stjecanje tog prava. Korisniku obiteljske mirovine koji nije ostvario pravo na osobnu mirovinu isplata dijela obiteljske mirovine pripada od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag, ali najranije od dana ispunjenja uvjeta za osobnu mirovinu.

Kada se stječe pravo na obiteljsku mirovinu?

- Pravo na mirovinu iza umrlog osiguranika stječe se s danom ispunjenja uvjeta za stjecanje prava na mirovinu, ako je zahtjev podnesen u roku od šest mjeseci od dana ispunjenja uvjeta. Ako je zahtjev podnesen nakon isteka roka od šest mjeseci od dana ispunjenja uvjeta, član obitelji ima pravo na obiteljsku mirovinu od prvoga dana idućeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag.

Pravo na obiteljsku mirovinu stječe se najranije od prvoga dana sljedećeg mjeseca od mjeseca u kojem je korisnik mirovine umro. Osim toga, kada netko od članova obitelji podnese zahtjev za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu poslije drugih članova obitelji koji su već prije ostvarili pravo na mirovinu, obiteljska mirovina određuje se i isplaćuje od prvoga dana idućega mjeseca nakon podnošenja zahtjeva.

Koliko je sada korisnika obiteljske mirovine, a koliko će ih biti po novom modelu?

- Procjenjuje se da bi ukupan broj korisnika koji će biti obuhvaćeni novim modelom obiteljske mirovine, putem povećanja mirovinskog faktora ili korištenjem osobne i dijela obiteljske mirovine, mogao biti nešto manji od 300.000 korisnika. U isplati mirovina u listopadu 2022. bilo je ukupno 211.849 korisnika obiteljske mirovine.

Kada će se početi isplaćivati obiteljske mirovine po novom modelu?

- Zakonom je propisan rok od tri mjeseca u kojem će HZMO odrediti obiteljsku mirovinu prema novom faktoru, ako je to za korisnika obiteljske mirovine povoljnije.

Trebaju li oni koji već primaju obiteljsku mirovinu podnositi zahtjeve?

- Njima će HZMO po službenoj dužnosti odrediti obiteljsku mirovinu primjenom novog mirovinskog faktora.

Koliko će novca biti potrebno za isplatu obiteljskih mirovina po novom modelu?

- Procjena za 2023. iznosi 1,14 milijardi kuna.

Hoće li postojati rok u kojem se korisniku mora izračunati povoljnija opcija i ako da, koji?

- Zakonom je propisan rok od tri mjeseca u kojem će HZMO odrediti obiteljsku mirovinu prema novom mirovinskom faktoru po službenoj dužnosti ako će to biti za korisnika povoljnije. U odnosu na isplatu dijela obiteljske mirovine, HZMO će o zahtjevu odlučivati rješenjem, a rokovi za donošenje rješenja ovisno o tome vodi li se ispitni postupak mogu biti 30, odnosno 60 dana.

Najveća korist za one koji sada ne koriste obiteljsku penziju

PRIMJER 1.
Sada: Žena ima obiteljsku mirovinu iza pokojnog supruga koja sada iznosi 2450 kuna, nema vlastitog mirovinskog staža ni mirovine.
Od 1.siječnja: Automatski će joj narasti sadašnja mirovina za 10 posto. Primat će 2695 kuna, odnosno 245 kuna više.

PRIMJER 2.
Sada: Žena koristi svoju mirovinu koja iznosi 2000 kuna, a mirovina pokojnog supruga bila bi 1800 kuna.
Od 1. siječnja: Ženi se isplati podnijeti zahtjev i za dio partnerove mirovine. U tom slučaju primat će ukupno 2374 kune, odnosno 374 kune više.

PRIMJER 3.
Sada: Muž sada koristi svoju mirovinu u visini od 3500 kuna, a mirovina pokojne supruge bila bi 2900 kuna.
Od 1. siječnja: Mužu se isplati podnijeti zahtjev za dio suprugine mirovine, koji će iznositi 602 kune pa će primati ukupno 4102 kune.

PRIMJER 4.
Sada: Žena koristi obiteljsku mirovinu iza pokojnog supruga u visini od 3200 kuna jer je za 125 kuna povoljnija od njezine osobne mirovine koja bi bila 3075 kuna.
Od 1. siječnja: Ženi se isplati podnijeti zahtjev za dio partnerove mirovine te prijeći na model korištenja svoje osobne mirovine od 3075 kuna i dijela obiteljske mirovine u visini od 950 kuna.

Ukupno će primati 4025 kuna. Ako ne podnese zahtjev, sadašnja obiteljska mirovina će joj automatski rasti za 10 posto i iznosit će 3520 kuna, što je bitno lošija opcija.

PRIMJER 5.
Sada: Muž koristi svoju osobnu mirovinu koja iznosi 4600 kuna, a mirovina pokojne supruge bila bi 3550 kuna.
Od 1. siječnja: Obiteljska mirovina (70 posto suprugine mirovine) dosad mu se nije isplatila jer je njegova mirovina bitno viša, ali sad mu se isplati podnijeti zahtjev za primanje i dijela suprugine mirovine od oko 738 kuna jer će tako primati ukupno 5338 kuna.

PRIMJER 6.
Sada: Muž koristi najnižu mirovinu od 1800 kuna, a žena najnižu mirovinu od 1535 kuna. Umrla je žena.
Od 1. siječnja: Mužu se isplati podnijeti zahtjev za dio obiteljske mirovine i primat će ukupno 2150 kuna, odnosno, svoju mirovinu uvećanu za 1,5 posto(koliko će od 1. siječnja rasti minimalne mirovine), što će ukupno biti 1827 kuna, te dio obiteljske mirovine u visini 323 kune.

PRIMJER 7.
Sada: Udovica koristi svoju osobnu mirovinu koja iznosi 4900 kuna jer joj je to povoljnije od sadašnje obiteljske mirovine (70 posto partnerove mirovine), koja bi joj iznosila 4851 kunu.
Od 1. siječnja: Ženi se isplati podnijeti zahtjev za dio obiteljske mirovine i primat će ukupno 6209 kuna, odnosno 1312 kuna više.

PRIMJER 8.
Sada: Muž koristi osobnu mirovinu od 7700 kuna, a supruga također svoju osobnu mirovinu u visini od 2700 kuna. Muž umre.
Od 1. siječnja: Supruzi se isplati prijeći na obiteljsku mirovinu iza pokojnog supruga, koja će iznositi 5929 kuna. To joj je povoljnije nego da i dalje nastavi koristiti svoju osobnu mirovinu i uz to primati i dio partnerove mirovine. Naime, od partnera bi, uz svoju penziju, mogla primati još 1600 kuna, što bi ukupno bilo bitno nižih 4300 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:40