ZASJENJENA KAMPANJA

Veliki vodič kroz europske izbore: Ovo su odgovori na 6 ključnih pitanja, evo koliko će novi zastupnici zarađivati

Donosimo odgovore na neka od najvažnijih i najzanimljivijih pitanja

Europski parlament

 Philipp Von Ditfurth/Dpa Picture-alliance Via Afp

Iako nas do izbora za zastupnike u Europskom parlamentu dijele samo dva tjedna, eurokampanja je (barem zasad) skoro u potpunosti zasjenjena poslijeizbornim događajima vezanima uz slaganje nove Vlade i otkrivanje prvih pukotina u odnosima HDZ-a i DP-a, kao i prvih trzavica u vodstvu Domovinskog pokreta.

No, kako su saborski zastupnici uzeli dvotjednu pauzu, te će se u svoje klupe vratiti tek nakon što se u nedjelju 9. lipnja održe europski izbori, vjerojatno će se eurokampanja u idućim danima ipak uspjeti zakuhati.

U nastavku teksta donosimo vam odgovore na neka od najvažnijih i najzanimljivijih pitanja o europskim izborima, zastupnicima u Europskom parlamentu i radu samog Parlamenta.

U kojoj smo fazi kampanje i koliko zastupnika uopće biramo?

Iako tako ne izgleda, nalazimo se u samom finišu izborne kampanje. Službena kampanja počela je još 24. travnja, nakon što je Državno izborno povjerenstvo objavilo pravovaljane kandidacijske liste. Na ovim izborima natječe se 25 lista (dvije nezavisne, ostale su stranačke) s ukupno tristo kandidatkinja i kandidata - 96 manje nego što ih se natjecalo na prošlim izborima za Europski parlament 2019. godine. Na izborima 9. lipnja izabrat ćemo dvanaest zastupnika u Europskom parlamentu - toliko je naime mjesta rezervirano za Hrvatsku. Najmanji broj mjesta u Europskom parlamentu rezerviran je za zastupnike iz Cipra, Luksemburga i Malte - po šest, susjedna Slovenija ima pravo na 9 zastupnika, a najveći broj mjesta (čak 96) rezerviran je za zastupnike iz Njemačke. Slijede Francuska (81), Italija (76) i Španjolska (61), dok od "nove" Europe najviše mjesta u Parlamentu ima Poljska (53). Mandati eurozastupnika traju pet godina - godinu dulje nego saborskih zastupnika.

Kako biramo naše zastupnike i koliko je glasova uopće potrebno za osvajanje jednog mandata u Europskom parlamentu?

Za razliku od izbora za zastupnike u Saboru, na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu cijela je zemlja jedna izborna jedinica. Osim što imaju pravo svoj glas dati jednoj od predloženih lista, glasači mogu iskoristiti i pravo na preferencijalni glas te zaokružiti svog omiljenog kandidata ili kandidatkinju na odabranoj listi. Preferencijskim glasovima neki nižerangirani kandidati mogu "preskočiti" svoje kolege na listi i zahvaljujući tim glasovima osvojiti mjesto u Europskom parlamentu. Za "preskakanje" kolega moraju osvojiti najmanje 10 posto glasova unutar svoje liste. Iako izborni prag iznosi pet posto - jednako kao i na parlamentarnim izborima - dosadašnja je praksa pokazala kako je za siguran ulazak u Europski parlament potrebno osvojiti osjetno više od pet posto glasova. Primjerice, na europskim izborima 2014. godine desna koalicija predvođena HDSSB-om nije osvojila mandat iako je dobila više od 63 tisuće glasova, odnosno 6,88 posto ukupnog broja glasova svih birača.

Pravila i kazne

Izborna promidžba počela je 24. travnja kada su objavljene pravovaljane izborne liste. Ukupan iznos promidžbenih troškova po jednoj listi ne smije prijeći iznos od 530.891 eura. Fizičke osobe (građani) pojedinoj stranci ili nezavisnoj listi mogu donirati najviše 3891 eura, dok je maksimalni iznos donacija pravnih osoba (tvrtke) limitiran na 26.544 eura. Od prve sekunde subote 8. lipnja pa sve do zatvaranja birališta idućeg dana u 19 sati traje izborna šutnja. Za razliku od parlamentarnih, za kršenje izborna šutnje na europskim izborima propisane su novčane kazne. Za građane kazne iznose do 398 eura, za kandidate koji se natječu na izborima do 3981 eura, a za pravne osobe (političke stranke, primjerice) kazne se kreću i do 66.361 eura.

O čemu (sve) odlučuju zastupnici u Europskom parlamentu?

Zastupnici u Europskom parlamentu odobravaju godišnji budžet Unije te nadziru trošenje tih ogromnih proračunskih sredstava. Primjerice, za 2024. godinu odobreni budžet iznosi vrtoglavih 189 milijardi eura. Zastupnici raspravljaju i odlučuju o novim zakonima koji se potom "prenose" u nacionalna zakonodavstva država članica. Europski zastupnici također svojim glasovima odlučuju o tome tko će biti čelnik Europske komisije, te imenuju sve članove Komisije - svojevrsne "vlade" Europske unije.

Koliko zarađuju naši eurozastupnici?

Svi zastupnici - bez obzira na to dolaze li iz najbogatije ili najsiromašnije članice Unije - imaju istu plaću od 10.075 eura u bruto, odnosno 7853,89 eura u neto iznosu. Uz to, zastupnice i zastupnici u Europskom parlamentu imaju pravo na dnevnice od 350 eura za vrijeme zasjedanja Parlamenta - taj novac mogu koristiti za podmirenje troškova smještaja, prehrane... Osim toga, pokrivaju im se i troškovi putovanja: zrakoplovne i željezničke karte, cestarina i "kilometraža"...

I to je sve?

Pa baš i ne. Uz plaću, dnevnice i putne troškove svaki zastupnik ima pravo potrošiti još nešto malo manje od pet tisuća eura za rad svog ureda u zemlji iz koje dolazi - za najam, plaću zaposlenika i ostake troškove ureda. Na koncu, eurozastupnicima se za vrijeme njihovih mandata uplaćuje i dodatno mirovinsko osiguranje, pa jednom kada odu u penziju uz osnovnu mirovinu imat će još i dodatnu "europarlamentarnu" u iznosima i većim od tisuću i petsto eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 05:27