EUROPSKO NATJECANJE

Veliki uspjeh naših gimnazijalki: Matematičarke osvojile srebrnu, zlatnu i dvije brončane medalje

Na 12. Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke sudjelovalo je 214 natjecateljica
 Privatni Arhiv/

Četiri gimnazijalke iz Zagreba, Varaždina, Čakovca i Zadra ostvarile su veliki uspjeh na 12. Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke održanoj u Portorožu na kojoj je Hrvatska prvi puta osvojila zlato, ali i srebrnu te dvije brončane medalje.

Ekipa Republike Hrvatske na tome je natjecanju sudjelovala četvrti put, a nakon rezultata dosadašnjih ekipa plasiranih uobičajeno u sredini poretka, ovoga puta Hrvatska se visoko plasirala s osvojenim osmim mjestom u službenoj konkurenciji 38 europskih ekipa, odnosno 11. mjestom u ukupnom poretku svih 55 natjecateljskih ekipa.

Ekipu Republike Hrvatske činile su: Stella Čolo, učenica IV. razreda Gimnazije F. Petrića, Zadar, Marija Dora Marodi, učenica III. Gimnazije Josipa Slavenskog, Čakovec, Lara Semeš, učenica III. razreda XV. gimnazije Zagreb, Barbara Kelava, učenica III. razreda Gimnazije Varaždin.

image

..

Privatni Arhiv/

Iz Hrvatskog matematičkog društva javljaju kako su sve članice osvojile medalju, no po prvi put se naše učenice s natjecanja vraćaju sa zlatnom medaljom koju je osvojila Stella Čolo. Srebrnu medalju osvojila je Marija Dora Marodi, a brončane Lara Semeš i Barbara Kelava.

Na 12. Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke sudjelovalo je 214 natjecateljica, od kojih 151 u službenoj konkurenciji europskih državnih reprezentacija.

- Iako je ovo natjecanje primarno zamišljeno kao natjecanje ekipa europskih država, na natjecanju su sudjelovale i natjecateljice s ostalih kontinenata, objasnili su voditelji ekipe iz Hrvatske Ivan Novak i Lucija Relić.

Među europskim državama veliki je uspjeh prvim mjestom ostvarila Ukrajina, ispred Turske i Rumunjske, dok je od svih država sudionica najuspješnija bila Kina, plasmanom ispred SAD-a i Australije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:39