IZNENAĐENJE U ISTRI

Veliki Kajinov povratak, progovorio nakon što je pobijedio u IDS-ovoj utvrdi: ‘Neću se prodati!‘

Ja se sigurno neću prodati nikome, kazao je nekad jedan od najglasnijih IDS-ovaca, a danas njihov najveći kritičar
 Goran Sebelic/Cropix

Nekada je bio jedan od najglasnijih IDS-ovaca, a sada je jedan od njegovih najvećih kritičara. I ne samo to. Pobijedio je IDS u njegovoj „utvrdi” u Buzetu. Damiru Kajinu, koji se kandidirao za mjesto buzetskog gradonačelnika uspio je izbaciti IDS s vlasti, iako ga doduše čeka i drugi krug za 15 dana s nezavisnim Deanom Prodanom. Na trećem su mjestu iza sebe ostavili IDS-ovku Anu Pernić. Kajin je za gradonačelnika osvojio 39 posto glasova, a prodan 32. Za gradsko vijeće prednjači Prodanova lista s 35 posto glasova, a slijedi ju Kajinova, odnosno SDP-ova s 32 posto glasova. Na trećem je mjestu IDS s 26 posto glasova.

Kajin, koji je od osnivanja Hrvatske bio gotovo na svim izborima – od onih za Hrvatski sabor, predsjednika države, župana, a sada i gradonačelnika i gradsko vijeće najsjevernijeg istarskog grada, veli da je očekivao bolje rezultate, ali da je bio svjestan kako će se ići u drugi krug. No, ono što ga više brine je kako će se posložiti gradsko vijeće u tom gradu gdje je dosad premoćnu većinu imao IDS.

- U vijeću će se morati koalirati. Mislim da ćemo biti pametni, ali dok ne prođe drugi krug izbora u kojem ćemo se nadmetati ja i Prodan, ne možemo ništa reći. No, ono što je bitno je to da su ovi izbori pokazali ozbiljan otklon od politike netolerancije i netrpeljivosti. Ja sam apsolutno nezavisan i mislim da nam je potrebna stabilnost. Buzetu nije potrebna avantura. Nas su podjele skupo koštale. Od grada koji je 90-tih godina prednjačio po svemu u Istri, danas smo grad koji je na začelju. To možemo zahvaliti političkom strančarenju koji se pokazao katastrofalnim i neproduktivnim. Buzet nema mora i nema mogućnosti da kao gradovi na obali za 100 ili 200 eura proda jedan kvadrat zemljišta i gradi sportske objekte. Ovdje se na našoj ilovači mora raditi puno više nego bilo gdje u Istri da bi se ne imalo manje, nego da bi se preživjelo i opstalo. Vjerujem u buzetski konsenzus bez kojeg nema napretka. Bit će zahtjevno jer se treba složiti vijeće. Ali nema nam druge nego preko rijeke prijeći, kazao nam je Kajin. Ističe i da što se njega tiče, može biti ili pošteno ili bez njega.

- Ja se sigurno neću prodati nikome. Previše hodam po sudovima zbog mojih riječi ili istine, a kamoli da bih si priuštio luksuz radi nečeg drugog. Znam što nasljeđujem. Trgovine nema. Sačuvat ću ljudsko dostojanstvo, svako radno mjesto i davat se ljudima 24 sata. Samo to može biti jamstvo za prosperitet našega grada, kazao je nekadašnji IDS-ovac koji je iz te stranke istupio početkom 2013. godine kada se natjecao na izborima za župana protiv IDS-ovog Valtera Flega. Svi se sjećaju te oštre kampanje koja je bila na rubi netrpeljivosti. Zato će biti zanimljivo vidjeti kao će, ako budu on i Miletić, koji se natječe za župana, pobijedili u drugom krugu, surađivati.

- Ja i Miletić niti surađujemo, niti ćemo osobno surađivati, ali ću s gospodinom Miletićem kao županom, ako budemo obojica pobijedili u drugom krugu, surađivati na dobrobit Buzeta, Istre ili Lanišća. Jer koliko treba županija Buzetu, od koje grad u zadnja 3 mandata nije dobio ništa, toliko Buzet treba i županiji. Stoga osobno ne moramo surađivati, ali ako bude on bude župan, a ja gradonačelnik, naša suradnja mora biti obostrano korektna i primjer svima ostalima. A osobno ne moramo i nećemo, veli nam dalje Kajin koji se raduje novim izazovima. Ovo će, ako pobjedi biti jedan sasvim drugačiji izazov u kojem se dosad nije okušao.

- Ja sam od 90-tih godina sudjelovao na svim izvorima, osim jednima. Bilo je uspona, padova, radosnih trenutaka, ali i otrježnjenja. Nekad sam bio na vrhu, nekad na početku. Taj novi početak je upravo ovo. Ovo je novo. Ovo još nisam isprobao. Uvjeren da nema nezahvalnijeg posla u Buzeta, od posla gradonačelnika. To je naprosto činjenica. Ima možda odgovornijeg posla od gradonačelnika. To je svatko tko mora voditi neku tvrtku i isplatiti plaću, ali ovo je posao gdje se mora voditi računa o stabilnosti i otvorenosti institucija prema građanima Buzeta. Ljudi oko mene moraju shvatiti, mi smo tu zbog njih, nisu građani tu zbog nas. Ja sam se javio na izbore zbog građanske dužnosti jer sam od 1990. u politici, iako bih bio bezbrižniji i komotniji da svaki dan provodim vrijeme u Kajinima. Želim vjerovati da ćemo uključiti u taj jedan zajednički projekt sve prijatelje Buzeta, pod motom bolji život svima, a ne samo njima. Buzet ima proračun od 35 milijuna kuna gdje za razvoj, kada se podmire fiksne obveze, ostane 2 do 3 milijuna kuna. Nemamo ni zamjenika, tako da će se dobar dio obveza delegirati i na predsjednika vijeća, potpredsjednike, a pročelnici moraju dobiti puno autonomiju i nadasve povjerenje. Činjenica je isto tako, da u Buzetu se ne počinje ispočetka, a najmanje do čega mi je stalo da se poruše mostovi prema drugim institucijama jer nam to ne treba, već ih treba graditi, zaključio je Kajin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:31