VATRENI DAN

Veliki fotoizvještaj s ‘prve linije‘, Pula ovako nešto ne pamti: ‘Jedna stvar nam je sumnjiva‘

Veliki požar koji je u subotu buknuo kod Pule pod kontrolom je zahvaljujući herojima iz redova vatrogasaca i građana

Veliki požar u Puli

 Luka Batelić

Požar je buktio nadomak obiteljskih kuća u Puli. Tako se nešto u najvećem istarskom gradu ne pamti. Srećom, veće materijalne štete nije bilo, iako je situacija na trenutke izgledala apokaliptično. Požar je buknuo nešto prije podneva i u dva je sata velikim angažmanom istarskih vatrogasaca i tri kanadera iz Zadra lokaliziran.

No, dok je vatra gutala šumu pinija nadomak stanova na ulazu u Pulu iz smjera Premanture, nitko nije mislio da će sve to tako završiti. Pula je bila obavijena crnim dimom, sirene su se čule na sve strane, ljudi su bez glave trčali uokolo i polijevali svoje vrtove i okućnice kako bi zaštititi sve što se zaštiti da. I dobro da jesu, jer je požar došao tik do njihovih betonskih ograda. No, nisu svi prošli bez posljedica. Najviše ih je osjetio vlasnik jedne mesnice u Puli kojemu je ispred kuće nagorio skupocjeni Mercedes. Štetu je iskusio i Igor Fornažar, vlasnik autoservisa Fornažar kojemu je umalo izgorjela radiona. Srećom da je bio na licu mjesta, pa ju je uspio ugasiti, ali mu je zato u dvorištu izgorjelo 25 automobila za dijelove.

Spaljeno parkiralište

Stara vozila je pokušao spasiti, no vatrena stihija je bila jača. Kad je vidio da je vrag odnio šalu, išao je spašavati samu radionu. Srećom da je bio na licu mjesta pa je uspio sačuvati barem svoj objekt.

image
Luka Batelić
image
Luka Batelić
image
Luka Batelić
image
Luka Batelić
image
Luka Batelić

- Bilo je strašno, vatru je naglo širio vjetar, došao nam je plamen tu do kuća. Pokušao sam spasiti susjedov automobil, ali onda sam sve pustio kada sam shvatio da je vatra krenula prema mojoj radioni. Izgorjelo mi je 25 automobila ispred nje. Onda sam se popeo na krov radione i polijevao ga vodom pa sam barem to uspio spasiti. Pa vidite i sami kakva je situacija, vatra nam je praktički bila tu na ulaznim vratima - kazao nam je ovaj automehaničar. U susjedstvu unezvijereni vlasnici nagorjelog automobila koji je bio parkiran na tratini do dvorišta. Ne znaju ni kolika će biti šteta ni hoće li se auto moći popraviti, a kako smo čuli u njihovom razgovoru, automobil se zapalio nakon što su iskre pale na tratinu na kojoj je bio parkiran: trava se zapalila, a zatim i plastični dijelovi auta.

- Vidite i sami u kakvom je stanju taj auto, pitanje je hoćemo li ga uopće moći popraviti, ne znam što bih vam rekla - kazala nam je naša sugovornica. Susjedi su pomagali u gašenju, a jedan je rekao da je šteta tolika da se mjeri s cijenom novog automobila.

image
Luka Batelić
image
Luka Batelić
image
Luka Batelić
image
Luka Batelić
image
Luka Batelić

Nakon što se situacija smirila, županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac kazao je da je materijalna šteta zasad neutvrđena.

- Izgorjelo je oko 40 hektara bjelogorice, crnogorice i niskog raslinja, u gašenju je sudjelovalo 76 vatrogasaca, 29 vatrogasnih vozila i velik broj građana koji su čuvali svoje kućice u kampanji. Nije nitko stradao, nitko nije niti ranjen, niti ozlijeđen. Nije stradao niti jedan stambeni objekt. Stradalo je nešto gospodarskih objekata po vrtovima i kampanjama i parcelama te nekoliko kamp-kućica na parcelama. Isto tako stradalo je 25 vozila koja su bila ispred jedne autoradionice čiji je krov nagorio. To nisu vozila u voznom stanju - kazao je Kozlevac. Dodao je i da se tijekom požara moglo čuti više malih eksplozija, a on smatra da se možda radi o zaostaloj municiji iz prethodnih ratova jer je požar bio i na području streljane, zatim plinskih boca, sprejeva i sličnoga. Ne zna se uzrok požara, niti otkud je krenuo.

- U posljednjih nekoliko dana na ovom području bila su dva požara i živo nas zanima jesu li povezani. To nas vatrogasce najviše zanima. To tek trebamo otkriti. Ali je činjenica da imamo tri područja u Istri gdje nam se učestalo javljaju požari - kazao je Kozlevac te apelirao da se za vrijeme požara ne dižu dronovi i ne fotografira požar jer to smeta kanaderima.

Nezapamćena nepogoda

Na teren je izašao i istarski župan Boris Miletić koji ne pamti kada je zadnji put u Puli bio požar ovakvih razmjera blizu kuća. Zahvalio je svim vatrogascima iz Pule, Rovinja, Pazina i Labina koji su pomogli te svim DVD-ima i građanima.

- Ovo je još jedan dokaz istarske solidarnosti i još jedan dokaz da sustav Javne vatrogasne postrojbe u Istri dobro funkcionira. Ovo je jedan od kompliciranijih požara. Pula ne pamti požar ovako blizu obiteljskih kuća. Ključno je da nitko nije stradao i da su objekti zaštićeni - zaključio je Miletić.

image
Luka Batelić
image
Luka Batelić
image
Luka Batelić
image
Luka Batelić
image
Luka Batelić
image
Luka Batelić
image
Luka Batelić
image
Luka Batelić
image
Luka Batelić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 15:45