OSTALI BEZ PUŠAKA I VRATILI SE KUĆI

VELIKI DIPLOMATSKI GAF Tko je kriv što je austrijska policija razoružala hrvatske vojnike?

Arhivska fotografija
 Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX

Austrijska policija zabranila je dvanaestorici pripadnika Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske dolazak na komemorativni skup na Bleiburg. Oni su sa sobom imali puške koje se koriste u ceremonijalne svrhe. Austrijskim policajcima je, navodno, bila sumnjiva jedna puška, te su zabranili prolazak vojnicima na ceremoniju. S obzirom da im je zabranjen ulazak na komemoraciju, vojnici su se vratili kući.
Naši nam sugovornici tvrde kako je riječ o teškom diplomatskom gafu. Kako se komemoracija na Bleiburgu održava pod pokroviteljstvom Sabora, saborske službe su obavijestile austrijske službe o dolasku pripadnika Počasno-zaštitne bojne, a Ministarstvo obrane je svojim kanalima zatražilo dozvolu za dolazak vojnika s naoružanjem koje namijenjeno za ceremonijalne potrebe i koje je onesposobljeno za vatreno djelovanje. Kako saznajemo, austrijske vlasti su odobrile ulazak pripadnika Počasno-zaštitne bojne na teritorij Austrije.

No, prema riječima naših sugovornika, očito je došlo do propusta u komunikaciji unutar austrijskih organa vlasti te se dogodio incident. Oni podsjećaju kako su austrijske vlasti prošle godine bez ikakvog problema dopustile prisutnost “naoružanih” hrvatskih vojnika na komemoraciji. S obzirom da je riječ o prelasku hrvatskih vojnika preko državne granice, postavlja se pitanje je li predsjednica odobrila njihov izlazak iz zemlje. Kako nam tvrde sugovornici, to nije bilo potrebno jer je riječ o ceremonijalnom događaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 22:13