GOJO UMJESTO VICE

Velike promjene u splitskom HDZ-u: ‘Na ključnom sastanku je bio i Katičić, to nešto govori...‘

Situacija u splitskom HDZ-u se užarila nakon izbora kada je šef tog ogranka Vice Mihanović podnio ostavku

Tomislav Gojo

 Paun Paunović/Cropix

Tomislav Gojo, ravnatelj splitskog Crvenog križa, bit će povjerenik splitskog HDZ-a i na toj će funkciji ostati do izbora novog predsjednika. To je zaključak sa sastanka koji je šef županijskog HDZ-a Ante Sanader danas održao s predsjednicima temeljnih ogranaka splitskog HDZ-a, a kasnije je u Solinu istu tu informaciju potvrdio i Andrej Plenković. Na sastanku je odlučeno i da će u Povjerenstvo ući predsjednici temeljnih ogranaka.

Doznajemo i da je na današnjem sastanku u Splitu bio glavni tajnik stranke Krunoslav Katičić, a neki splitski HDZ-ovci kažu kako je njegov dolazak očito znak da se vrh stranke odlučio angažirati oko problema u Splitu koje sami, čini se, ne mogu riješiti.

Situacija u splitskom HDZ-u, podsjetimo, užarila se nakon izbora za gradonačelnika kada je šef tog ogranka Vice Mihanović zbog neuspjeha HDZ-a, dan poslije podnio ostavku. Tjedan dana nakon njega, ostavke su podnijeli i potpredsjednici Stipe Čogelja, Ivica Kusić i Toni Tomas, te ostali članovi predsjedništva.

Kako kažu izvori iz splitskog HDZ-a, na taj su potez, zapravo, bili prisiljeni jer su 23 predsjednika temeljnih ogranaka od njih 34 predali potpise za raspuštanje vodstva i Gradskog odbora HDZ-a. Potpisi su predani Županijskom odboru HDZ-a, koji to formalno provodi, a prema proceduri, u roku od šest mjeseci treba biti izabrano novo vodstvo.

Tomislava Goju su za povjerenika, doznajemo, predložili predsjednici temeljnih ogranaka jer kažu kako je riječ o "časnom HDZ-ovcu" koji je prihvatljiv svim strujama.

- S obzirom da je Gojo prihvaćen kao povjerenik, a u Povjerenstvo ulaze šefovi temeljnih ogranaka, to pokazuje da Županijski odbor priznaje odgovornost dosadašnjeg vodstva splitskog HDZ-a za ono što se dogodilo. A tu je i činjenica da nitko iz starog vodstva više nije uključen - komentirao je jedan splitski HDZ-ovac. Dodaje kako je dobro da su se dogodile ove promjene jer ih uskoro čeka još jedna izborna utrka. Naime, 4. rujna održavaju se kotarski izbori, u pitanju je 28 kotara i šest mjesnih odbora, a do sada je HDZ, kako kažu, bio na vlasti u njih 80 posto.

- U stranci već neko vrijeme vlada strah da bi se debakl s gradonačelničkih izbora mogao preliti i na kotarske izbore, no ove promjene nam sada daju nadu da bi se mogli konsolidirati i da bi mogli bolje mobilizirati članstvo. A trebamo se pripremiti i za izbor novog predsjednika - kazao je jedan od sugovornika iz splitskog HDZ-a.

A jedan od prvih poteza povjerenika Tomislava Goje i Povjerenstva trebao bi biti izbor vijećnika za splitsko Gradsko vijeće. Popis bi trebao biti poznat ovih dana s obzirom da bi se sljedeći tjedan, prema najavi gradonačelnika Ivice Puljka, trebala održati konstituirajuća sjednica tog tijela.

- Mi na našoj listi imamo nestranačkih kandidata, ali i puno onih čije su dužnosti nespojive s vijećničkim. Zoran Đogaš je, primjerice, rekao da ne želi u Vijeće, tako da treba napraviti izbor. O tome u pravilu odlučuje vodstvo splitskog HDZ-a, a zbog Mihanovićeve ostavke to nije bilo moguće provesti ranije. Sada je to na Povjerenstvu i Goji - kazao je sugovornik iz splitskog HDZ-a, te dodao da očekuje kako bi popis vijećnika mogao biti poznat u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:19