VREMENSKA PROGNOZA

VELIKA PROMJENA VREMENA NAKON PROLJETNIH TEMPERATURA Vraćaju se minusi, izdan i crveni meteoalarm: Valovi će biti veći od 4 metra!

 
 Jure Miskovic, Damjan Tadic, Goran Mehkek / CROPIX, DHMZ screenshot

Nakon pravih proljetnih temperatura, danas je s padalinama i vjetrom stigla promjena vremena koja će tijekom vikenda biti još izraženija.

Iako je danas temperatura išla i do 15 stupnjeva Celzijevih, u drugom dijelu dana mjestimice je počeo puhati jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu je sjeverozapadnjak okrenuo na buru koja je prešla u jaku i olujnu buru s orkanskim udarima. Sutra slijedi velik pad temperature pa će u većini zemlje najviše poslijepodnevne vrijednosti biti niže od najnižih jutarnjih u petak, javljaju meteorolozi HRT-a.

Bit će pretežno sunčano, hladno i vrlo vjetrovito. U unutrašnjosti se očekuje umjeren i jak sjevernoistočni vjetar, u višem gorju s olujnim udarima, a na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima koja će pojačavati osjet hladnoće. Valovi će zbog toga mjestimice biti i veći od 4 metra. Jutarnja temperatura većinom će biti između -6 i -2, duž obale od -1 do 3. Najviša dnevna temperatura bit će između -1 i 4 u unutrašnjosti te od 3 do 6 °C na Jadranu, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

Meteorolozi su izdali upozorenje zbog izuzetno opasnog vremena kako za petak, tako i za subotu. Za sutra je na snazi crveni meteoalarm za područja Istre, riječku regiju, Kvarner i Kvarnerić, splitsku i kninsku regiju, te sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju. Za dubrovačku regiju je na snazi narančasti meteoalarm zog opasnog vremena, dok za ostatak zemlje vrijedi žuto upozorenje zbog potencijalno opasnog vremena.

DHMZ
Meteoalarm za 23.02.2019.

Meteorolozi savjetuju javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja, a dodaju i da je vrlo vjerojatno da zbog opasnosti trajekti neće ploviti. Upozoravaju i na mogućnost zdravstvenih rizika kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika.

Hladno će biti i u nedjelju, no vjetra će biti nešto manje. Na kopnu će ujutro i dalje vladati minusi, no početkom tjedna se očekuje novi porast temperatura, djelomice sunčano vrijeme i slabljenje vjetra.

HAK: Zbog orkanskih udara vjetra zatvorena dionica A1 Posedarje - Sv. Rok

Zbog orkanskih udara vjetra za sve skupine vozila zatvorena je A1 između Posedarja i Sv. Roka, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački (obilazak je DC27 i DC50 preko Karina, Obrovca i Gračaca), te Jadranska magistrala između Karlobaga i Sv. Marije Magdalene, izvijestio je u petak navečer Hrvatski autoklub (HAK).

Samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 između čvorova Delnice i Kikovica. Obilazak za osobna vozila je DC3 - starom cestom kroz Gorski Kotar.

Na brzoj cesti DC1 Solin-Klis u oba smjera i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle (I. skupina), a od Senja do Karlobaga dodatno je zabrana i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Gorskom kotaru, Slavoniji, Baranji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Zbog pojačanog priljeva vozila i kontrola na pojedinim graničnim prijelazim sa Slovenijom i BiH moguća su i duža čekanja.

Brod na liniji Šibenik – Zlarin – Prvić Luka – Šepurine – Vodice u prekidu je od 19,15 sati.

U prekidu je katamaranska linija Split- Vis.

Katamaran Bišovo na liniji Pula-Zadar u subotu, 23. veljače, neće isploviti, zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:16