‘CINKALI GA I BEROŠU‘

Velika pobuna u ‘Traumi‘, liječnici se okomili na predstojnika, optužuju ga i za mobbing: ‘Svakakve priče kruže...‘

Primio sam liječnike i poslušao što imaju reći. Ovisno o nalazu nadzora, vidjet će se treba li i kako postupati, rekao je ministar Beroš

Davor Vagić, Vili Beroš i Dinko Vidović

 Damjan Tadic/Cropix

Liječnici Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice potpisali su dopis protiv predstojnika izv. prof. Dinka Vidovića, a neki od njih su i osobno otišli ministru Viliju Berošu kako bi ga izvijestili o neodrživom stanju u "Traumi".

Da postoje određeni problemi u Klinici, zbog čega je u tijeku i unutarnji nadzor, potvrdio nam je i ravnatelj prof. Davor Vagić.

- U Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice u tijeku je unutarnji nadzor vezano za predstavku koju je grupa zaposlenika poslala ravnatelju KBC-a oko stanja u toj zdravstvenoj ustanovi. Nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica i mišljenja Povjerenstva za unutarnji nadzor utemeljenog na njima, o svemu će biti obaviješteno Ministarstvo zdravstva i hrvatska javnost - rekao je prof. Vagić.

image
Ronald Gorsic/Cropix

I ministar Beroš potvrdio nam je kako su nezadovoljni liječnici iz "Traume" bili kod njega na razgovoru te da je razgovarao s ravnateljem Vagićem, predstojnikom Vidovićem i Upravnim vijećem.

Napeta situacija

- Primio sam liječnike, poslušao što imaju reći i u dogovoru s ravnateljem Vagićem i Upravnim vijećem pokrenut je unutarnji nadzor. Ovisno o tom nalazu, vidjet će se treba li i kako postupati - zaključio je Beroš.

Naime, kako je Jutarnji list doznao od više liječnika u bolnici, već neko vrijeme situacija je prilično napeta, a glavni razlog je sukob između predstojnika i još jednog liječnika, ortopeda.

- To su dva tabora, dvije zaraćene strane. Na jednoj je strani Vidović, koji pokušava uvesti red, ali na pomalo autističan način, a na drugoj strani je liječnik koji je okupio svoju sljedbu. Takva situacija je neodrživa i to šteti bolnici - rekli su nam upućeni.

Pojašnjavaju nam i kako su obojica liječnika specifični te kako je očito da smještaju jedan drugom.

- Priče kolaju po bolnici, ali dio toga je i pretjerivanje. Nije točno da nema tko liječiti pacijente. Mislim da imamo probleme kao i svi drugi. Ništa više ni manje - istaknuo je jedan od liječnika.

Sukob je u ovom trenu doveo do toga da je 17 liječnika potpisalo dopis protiv Vidovića, a njih sedam je otišlo k Berošu.

Naime, kako nam govore, jedna je liječnica prijavila predstojnika za mobbing te se sada provjerava jesu li te optužbe utemeljene.

Vidoviću zamjeraju i da je kriv za odlazak liječnika.

image

Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice

Goran Mehkek/Cropix

Govore da je samo ove godine otišlo šest specijalista. Tvrde da u "Traumi" više nema dovoljno liječnika da bi mogli organizirati dežurstva.

Odlaze liječnici

Spominju da su na Odjelu za kralježnicu, koji je najstariji odjel, od sedam specijalista, za koliko govore da ih treba biti, u punom radnom odnosu ostala samo dva.

Dotaknuli su se i Odjela za opekline na kojem je u utorak preminuo pacijent koji se zapalio na Markovu trgu.

- Tamo bi trebalo biti troje liječnika, a rade jedan koji ima 63 godine i uskoro će u mirovinu te još jedan liječnik koji je invalid. Treća liječnica je otišla i radi u Dubravi - objašnjava jedan od liječnika.

Ima li dovoljno liječnika, pitali smo ravnatelja Vagića koji je odgovorio da će se i to utvrditi unutarnjim nadzorom jer je dosad imao samo informaciju da ih je dovoljno.

image

Vili Beroš, ministar zdravstva

Goran Mehkek/Cropix

- Pričekajmo nalaz, no jedino što ću reći jest da je pacijent koji je preminuo bio dobro zbrinut. O njemu se brinulo četvero kirurga, radiolog i dvoje anesteziologa, od kojih je jedna, koja ga je intubirala i cijelo vrijeme bila uz njega, dr. Magdić. Ona je i voditeljica te je također među najboljim anesteziolozima koje imamo - istaknuo je Vagić.

Liječnici zamjeraju Vidoviću da su od 121 operacije, koliko ih je imao ove godine, samo tri bile su traumatološke, a sve ostale su bile ugradnja implantata i proteza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 13:16