PODUPLALI CIJENE

Velika pobuna roditelja u Dalmaciji zbog vrtića: ‘Znate li koliko nam naplate ako zakasnimo po dijete?!‘

Kao porezni obveznici već dajemo značajna sredstva za njen rad, a ravnateljica samo poskupljuje usluge, kažu roditelji

Ilustrativna fotografija

 Božidar Vukičević/cropix/

Nova skupina roditelja obratila se Slobodnoj Dalmaciji s primjedbama na rad i postupanje privatnog Dječjeg vrtića "Čarobni pianino", sa sjedištem u Splitu, koji je, naravno, sufinanciran novcem poreznih obveznika, u ovom slučaju građana Kaštela.

Šesnaest roditelja mališana koji pohađaju tu pedagošku ustanovu koja djeluje u četiri grada - Splitu, Kaštelima, Omišu i Solinu, budući da mu je u petom, u Sinju, otkazana suradnja, negoduju što im se diže cijena usluga bez prethodne obavijesti.

Uz brojne nepravilnosti, doplate svega i svačega pa čak i božićnih poklona za djecu koje su građani Kaštela posredstvom lokalnog proračuna već platili, uz obvezu donošenja papirnatih ubrusa i vlažnih maramica svakog mjeseca, te doplatu ako roditelji, djedovi i bake kasne pokupiti dijete po cijeni od čak 8 eura koja se sada penje na 16 eura.

Naime, tko po mališana dođe u razdoblju od 16 do 16.30 sati plaća novčanu kaznu!

image

Obavijest roditeljima o plaćanju tijekom ljeta

Čitatelj/
image

Obavijest roditeljima o plaćanju tijekom ljeta

Čitatelj/
image

Obavijest roditeljima

Čitatelj/

- Tako vam to ispadne kod nas u Kaštelima, u "Čarobnom pianinu", gdje uvijek imamo problema s Upravom vrtića, gdje nas uvijek stavljaju pred gotov čin. Plati pa se žali! Ionako nemaš kome, jer mjesta za djecu u i u gradskim i u privatnim vrtićima i jaslicama nema, što ravnateljica Helena Majić itekako dobro koristi. Mi roditelji, nažalost kao i Grad, služimo joj kao bankomat – počinje priču skupina roditelja (identitet poznat redakciji, op.a.).

Obratili su se i kaštelanskoj oporbenoj vijećnici Miliji Baldić-Lukšić (Most), pisali pismo, a u konačnici kontaktirali našu redakciju. A što je to sve sporno u radu privatne ustanove za najmlađe?

image

Kaštelanska gradska vijećnica Milija Baldić Lukšić (Most)

Ante Čižmić/cropix/

- Prvo kada "čuvate" mjesto za dijete u vrtiću, iako ne koristite tu uslugu, "Čarobni pianino" vam to naplaćuje kao da je dijete u 10-satnom programu. Onda vam dijete iz jasličke skupine, koja se plaća više, prebace u vrtićku, onu u kojoj su mališani samostalniji, gdje je manje teta po grupama, gdje se manje plaća, ali i dalje imate skuplju cijenu, iz jaslica!

Za boravak djeteta u vrtićkoj skupini se plaća 81 euro mjesečno, a za jasličku sedam eura više. I na kraju svega, specijalizirani dio programa, učenje engleskog jezika nam je poskupjelo za 12 eura jer nam djecu sele iz jednog vrtića u drugi – ispričala je za Slobodnu Dalmaciju jedna od majki čije je ime na prosvjednom pismu upućenom ravnateljici Majić.

- Moramo pojasniti kako smo u veljači ove godine dobili obavijest da nam djecu iz privatne kuće u Resniku, gdje je bilo po 26 mališana u vrtićkoj i jasličkoj skupini, prebacuju na jesen u Rudine gdje također djeluje "Čarobni pianino".

U našoj želji da sva djeca ostanu zajedno s odličnim odgojiteljicama, u istom programu za engleski jezik, dobili smo ugovore, svi sve potpisali i nakon toga nam je stigla sporna obavijest o poskupljenju s 33 eura za specijalizirani program na 45 eura!

Do sada smo plaćali 114,18 eura za dijete u 10-satnom programu s engleskim jezikom, a sada ćemo 126 eura. Neš‘ ti što je to što 12 eura gori-doli iliti ga 90 kuna! No i dalje nam je najgore što moramo platiti u slučaju kašnjenja u dolasku po dijete – ljuti se druga mama, dok treća iznosi i te brojke:

- U Resniku su mi, ako dođem po dijete od 16 sati pa do 16.30 sati, a logično je da ću, poput mnogih, tada doći po dijete jer u pravilu radim do 16 sati, naplaćivali kaznu od osam eura. Sada i tu cijenu dižu duplo, na 16 eura.

I to u prostoru u Rudinama gdje će osim nas iz Resnika doći i djeca iz Kaštel Lukšića. Pa računajte koliko je to novca, za koji ne dobijete račun! Uz obavijesti koje nas redovito dočekaju u vrtiću i upozoravaju svaki mjesec kako za dijete treba kupiti i donijeti vlažne maramice i papirnate ubruse.

No ono što je najvažnije u cijeloj priči je to kako ovaj privatni vrtić sufinanciraju svi Kaštelani.

- Grad Kaštela izdvaja značajna sredstva za potporu rada "Čarobnog pianina", kako bi svi naši mališani bili u predškolskoj ustanovi. No ovakvo ucjenjivanje i Grada i roditelja, svih nas, od strane ravnateljice Majić je neizdrživo!

Kao porezni obveznici već dajemo značajna sredstva za njen rad, a ona samo poskupljuje usluge. Kao gradska vijećnica tražila sam sastanak o ovom problemu, kojeg je gradonačelnik Denis Ivanović (HDZ) i održao, no opet nam nisu predočeni svi dokumenti.

image

Denis Ivanović (HDZ), kaštelanski gradonačelnik

Vojko Bašić/cropix/

Ima li dovoljno odgojiteljica za smjenski rad, jer čujemo kako daju otkaze, kako umjesto četiri po pedagoškom standardu rade tek dvije, a imamo priču i o božićnim darovima za djecu.

Grad, znači svi mi, izdvojili su po devet eura za sve kaštelanske mališane u svim vrtićima, i gradskima i vjerskima i privatnima, da bi u "Čarobnom pianinu" tražili od roditelja po 50 kuna za poklone - iznosi vijećnica Baldić Lukšić, predočivši nam i zapisnik sa sastanka održanog 28. svibnja.

Sastali su se lokalni čelnici predvođeni Ivanovićem sa ravnateljicama gradske, javne vrtićke ustanove "Kaštela" Ivankom Vučicom i osnivačicom privatnog "Čarobnog pianina" Virnom Mudnić, a u svezi problematike u radu navedenih ustanova.

image

Virna Mudnić, osnivačica ‘Čarobnog pianina‘

Jakov Žarko/slobodna Dalmacija/

Grad Kaštela tako je preuzeo vrtić u Lukšiću u kojem je do sada djelovao područni objekt "Pianina", te će 75 djece biti upisano u taj objekt nakon što se sklopi ugovor s Ministarstvom obrazovanja.

- Na pitanje trebaju li roditelji svaki mjesec donositi papirnate ubruse, plastične čaše i vlažne maramice, ravnateljica Majić je odgovorila da ne trebaju, dok su prema informacijama od roditelja oni to obvezni donositi te se vodi evidencija o tome tko je donio navedeno za tekući mjesec.

Također se vode i službena i neslužbena evidencija dolazaka i odlazaka s posla i prisustva na radnom mjestu. Službena je namijenjena u slučaju inspekcijskog nadzora, a neslužbena za potrebe poslovanja – pojašnjava Baldić-Lukšić, dodajući i ovo:

- U "Čarobnom pianinu" prilikom obnavljanja ugovora za iduću pedagošku godinu roditelji su obvezni platiti upisninu u iznosu od 30 eura, a na pitanje na koje se izdatke odnosi taj iznos, ravnateljica je odgovorila da se to odnosi na troškove upisa i radne materijale. Koji su točno troškovi upisa nije precizirala, a prema informacijama dobivenim od roditelja, trošak radnih materijala snose - roditelji.

Ujedno je na sastanku tražena dostava uvida u eventualna povećanja plaća zaposlenicima vrtića s obzirom na aktualnu inflaciju. Jer bez obzira na sva prozivanja privatne ustanove, roditelji su zadovoljni radom odgojateljica, njihovom brigom za mališane, za većinu imaju samo komplimente, ali sve ostalo je s velikim znakom upitnika.

Ključna pitanja o ovom slučaju uputili smo Gradu Kaštelima, a posebice koliko izdvajaju novca iz proračuna za mališane "Čarobnom pianinu".

- Grad ima potpisan ugovor o sufinanciranju boravka djece u privatnom vrtiću "Čarobni pianino". Na taj način Grad sudjeluje u ekonomskoj cijeni vrtića s ciljem financijske olakšice roditeljima čija djeca pohađaju navedeni vrtić.

Boravak djece u privatnim vrtićima Grad sufinancira u iznosu od 310 eura po djetetu u jasličkom programu, 272 eura po djetetu u desetosatnom vrtićkom programu i 175 eura po djetetu u šestosatnom vrtićkom programu.

U aktualnoj pedagoškoj godini Grad sufinancira boravak za 496 djece u "Čarobnom pianinu", a za tu namjenu iz proračuna je izdvojeno više od 1,4 milijuna eura.

Sukladno Odluci gradonačelnika iz prosinca 2023. godine, Grad je kao i prethodnih godina financirao božićne poklone za djecu u iznosu od devet eura po poklonu za svako dijete u svim kaštelanskim vrtićima – gradskim, privatnim i vjerskim te obrtu za čuvanje djece. Prigodne poklone djeci su podijelile odgojiteljice u njihovim vrtićima.

Na temelju gradonačelnikova zaključka je "Čarobnom pianinu" za božićne poklone u 2023. doznačen iznos od 4464 eura - naglašavaju iz gradske uprave.

Pitanja smo poslali i ravanateljici privatnog vrtića od koje čekamo odgovore koje ćemo objaviti čim pristignu u našu redakciju, piše Slobodna Dalmacija.

Inače, ova predškolska ustanova počela je s radom 1995. godine kao glazbena igraonica pod nazivom "Cvrčak", a 1998. registrirana je kao ustanova Dječji vrtić "Čarobni pianino". Trenutno rade na području Splita, Kaštela, Omiša i Solina i djeluju u 11 područnih jedinica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 14:31